Горенето на отпадъци ще превърне ТЕЦ „Бобов дол“ в екологична бомба

DenNews.bg
03.12.2018
размер на текста:

Призиви срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и послания за развитието на енергетиката с нови технологии –бъдещето е на възобновяемата енергия, ще бъдат изписани върху сградата на Министерски съвет по време на протеста, организиран от Грийнпийс България на 5 декември, сряда. Демонстрацията е насрочена за 18:30 часа на пл. „Независимост" в столицата.

Чрез мащабната прожекция на фасадата на Министерския съвет от Грийнпийс ще подчертаят отговорността на властите за гарантирането на правото на чист въздух на всички граждани чрез отговорни решения в сферите на енергетиката и опазването на околната среда. Основното искане е Изпълнителната агенция по околна среда и Министерство на околната среда и водите да не издават ново комплексно разрешително на ТЕЦ „Бобов дол", което да узакони изгарянето на отпадъци.

 

„Събитието е отворено и каним всички хора от страната да се включат, не само с присъствие на демонстрацията, но и като изпращат писма до двете институции от специалната ни страница за проблема:https://act.greenpeace.org/page/34394/action/1 “, казват от Грийнпийс.


Такава прожекция от организацията направиха преди седем месеца на комините на централата в Бобов дол, наричайки ТЕЦ „Бобов дол“ „огромен, стар и изкуствено поддържан Голиат на въглищата“.

 

„Старите и замърсяващи централи са част от миналото. ТЕЦ „Бобов дол“ е пример за всичко, което е сбъркано в енергийната система на страната. Тецове като този са изиграли своята роля за икономическото развитие и енергийна сигурност на България и вече е време те да отстъпят място на технологии, които са по-малко замърсяващи и позволяват енергията да бъде произведена от и за хората, когато и където те имат нужда от нея“, казват експертите от екологичната организация.

 

Жителите на с. Големо село и останалите населени места в района на ТЕЦ „Бобов дол" страдат от редовните нарушения на централата. Тя е и един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа.

Припомняме, че през юли 2018 г. тецът поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него.

 

 


ТЕЦ „Бобов дол" се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена близост до домовете на жителите му. В резултат на дейността на централата всичко наоколо - къщи, коли, градини и ниви, е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.

 

Макар че ИАОС още не се е произнесла по искането на ТЕЦ "Бобов дол" за добавяне на биомаса и отпадъци към горивото, централата вече гори неправомерно слама и дори беше глобена за това.

 

Изгарянето на отпадъците струва скъпо не само на природата, но и на централите. В цял свят използването на подобно гориво е съпроводено от огромни инвестиции в специално конструирани мощни пречиствателни филтри. Дори тяхното изграждане обаче не гарантира изцяло улавянето на всички опасни замърсители.

 

В ТЕЦ "Бобов дол" обаче не се предвиждат никакви подобрения или изменения (инвестиции) в основните съоръжения на централата с аргумента, че по документи количеството отпадъци и биомаса ще представлява едва 0,5% от горивото на централата. При изгаряне на отпадъци обаче 20 - 25% от цялото количество остава под формата на пепел, която трябва да се депонира в специални депа, тъй като част от нея е токсична. Ако тя не се съхранява правилно, това води до замърсяване на почви и води. Не на последно място, ако ТЕЦ „Бобов дол" получи разрешение да въведе исканите промени, никой не може да гарантира, че посочените количества няма да бъдат надвишавани.

Чрез горене се унищожават отпадъци, които не са предназначени да служат за безопасно гориво.
В конкретния случай отпадъци ще се изгарят заедно с въглища. Двете суровини имат съвсем различен състав и при горене филтрите, предназначени за въглищата, няма да са ефективни за вредните емисии от отпадъци.

Горенето на (смесени) отпадъци крие много опасности. В България почти няма разделно събиране и е възможно да има опасни отпадъци от домакинствата, pvc, лекарства. Тоест отпадъците могат да съдържат следи от всякакви вредни химикали, които при изгаряне стават още по-опасни. Веднъж изгорени в теца, те се отделят във въздуха, който дишаме. Една от опасностите са тежките метали, които се емитират. Друг голям риск са диоксините, които са най-токсичните известни вещества, които са доказано канцерогенни, увреждат организма дори при нищожно малки количества и няма 100% ефективни филтри за тяхното прочистване.

След изгарянето ¼ от обема на отпадъците остава под формата на пепел. Част от нея е силно токсична и опасна за здравето на работещите в теца, както и на хората, живеещи в съседство на централата и депото, където се изхвърлят пепелите.

Чрез горене се унищожават отпадъци, които иначе биха могли да бъдат рециклирани: пластмаси, хартия, картон, текстил. Рециклирането създава над 30 пъти повече работни места от изгарянето. Greenpeace Bulgaria

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети