Опасност от ново цунами в Индонезия

DenNews.bg
24.12.2018
размер на текста:

 Страх от ново цунами в Индонезия заради опасност от поредно изригване на вулкана Анак Кракатау. Към местните и туристите в района на Зондския проток е отправено предупреждение да стоят далеч от брега и по възможност, на по-високо място. Огромно свлачище на земна маса от южния склон на вулкана при последното му изригване е причината за образуването на цунамито. В неделя вулканът, който се активизира през последните месеци, отново избълва лава.

В Индонезия има 127 активни вулкана, там се намират 13% от вулканите на планетата, но страната няма система за предупреждение за опасност от цунами, предизвикано от вулканична активност, а само - от земетресения. Властите обясниха, че именно това е причината, че не е имало тревога в събота вечер.

В най- засегнатите райони спасители и доброволци разчистват отломките в търсене на оцелели и загинали. Блокираните от отломки пътища се разчистват с всякаква налична техника.

Индонезия се намира в така наречения Огнен пръстен в Тихия океан, за който са характерни земетресения и вулканични изригвания. Това е второто цунами, което удря страната тази година. През септември седемметрови вълни, вдигнати след земетресение, заляха остров Сулавеси и причиниха смъртта на над 2000 души.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети