Разкриха престъпна група, печелила сделки за саниране

DenNews.bg
20.12.2018
размер на текста:

Разкрита е организирана престъпна група, занимаваща се със сделки за саниране в различни общини на страната, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев. Четирима са обвинени. Регистрирали са фирми на бедни и безработни хора, участвали в обществени поръчки за ремонт на сгради, почистване на корита на реки и саниране.

Щетите са за стотици милиони, обясни Гешев. Иззети са над 750 хил. лева и златни турски монети с лика на Ататюрк от банкови касети, каза още той.

Общо 20 са фирмите, които са участвали в обществени поръчки в различни общини у нас. Спечелили са над 50 обществени поръчки за ремонт и саниране на различни сгради. Изпълнили са всичко по поръчките, но след това не са отчитали парите си и така не са плащали ДДС.

"Интересното в този случай е, че тук става въпрос за сделки, касаещи строително-монтажни работи и саниране. От една страна са поставени лица на групата, а от друга – различни общини на страната“, коментира заместникът на главния прокурор.

Тепърва се събират доказателства дали има нарушения при възлагането и печеленото на обществените поръчки.

В началото на брифинга Иван Гешев направи кратка равносметка на годината за Спецпрокуратурата. Според него най-сериозното наказание в България е "да ти вземат това, което си откраднал. Иначе казано "да ти бръкнат в джоба", заяви Гешев по повод акциите на Специализираната прокуратурата срещу корупцията.

"Само тази година са запорирани, иззети, обезпечени по всякакъв начин парични суми за над 50-60 милиона лева, може да се окаже и доста повече. Ако добавим "Джи пи груп" ще стигнем и до 100 милиона. Това за Специализираната прокуратурата е важно и приоритет", обясни той.

"За нас мярката за неотклонение "парична гаранция" е много сериозна, за някои лица дори много по-сериозна отколкото задържането под стража", каза още Гешев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети