Дете почина от глад и жажда няколко часа след незаконно влизане в САЩ

DenNews.bg
14.12.2018
размер на текста:

 7-годишно момиче от Гватемала, което незаконно прекосило границата между САЩ и Мексико с баща си, е починало няколко часа след като е задържано, съобщават американските медии, цитирани от БиБиСи.
Момичето, което е пристигнало в САЩ миналата седмица като част от група мигранти е загинало от обезводняване и шок, съобщава "Вашингтон пост".
АП цитира държавни служители, които коментират, че детето не е имала храна или вода в продължение на няколко дни.
Хиляди мигранти пътуват от Централна Америка към границата на САЩ. Мигрантите обясняват, че бягат от преследване, бедност и насилие в родните си страни Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор.
Много от тях заявяват, че целта им е да се установят в САЩ въпреки предупрежденията на американските официални лица, че всеки, който незаконно влиза в страната, ще бъде арестуван, преследван и депортиран.
Американските официални представители досега не са направили официално изявление за смъртта на момичето.
"Вашингтон пост" съобщи, че момичето е припаднало след като е задържано през почивните дни заедно с баща си, взето е с хеликоптер и откарано в детска болница. Въпреки положените грижи, детето е починало.
Напрежението е високо на американско-мексиканската граница след пристигането на почти 7 500 мигранти през последните седмици.
Миналия месец американските гранични агенти използваха сълзотворен газ срещу мигранти, включително деца, които се опитваха да пресекат границата.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети