Мащабна евакуация в Страсбург заради стрелба с три жертви

DenNews.bg
12.12.2018
размер на текста:

Масова евакуация е извършена в центъра на Страсбург през нощта, след като късно вчера нападател откри стрелба, при която загинаха трима души, а 12 бяха ранени. Шестима от пострадалите са в тежко състояние.
Нападението стана на коледния базар в Страсбург.
Нападателят е участвал в две престрелки със силите за сигурност между 20:20 ч. и 21:00 ч. Стрелецът обаче все още е на свобода, а в операцията по задържането му участват около 350 служители на реда, подкрепени от два хеликоптера.
Заподозреният е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Той е имал присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора.


Полицията даде инструкции на хората, които бяха блокирани в центъра на Страсбург, да се евакуират в северна посока, да запазят спокойствие и да следват стриктно инструкциите на силите за сигурност.
Силите на реда предупреждаваха хората да не се отправят на юг и да избягват южния квартал Нойдорф, който остава отцепен и по всяка вероятност е в центъра на операцията по издирване на стрелеца.
Над 5000 зрители на Ренус арена, на които бе забранено да напускат залата, започнаха да се евакуират в ранните часове на днешния ден. За това съобщи баскетболният клуб SIG в Туитър. По-рано клубът разпространи видеозапис как зрителите пеят националния химн на Франция - Марсилезата, в памет на жертвите на нападението.
Ренус арена се намира в близост до Европейския парламент, където също бе наложена забрана за влизане и излизане.
Регионалната телевизия Франс 3 съобщи, че на зрителите на местен театър също е било позволено да си отидат у дома, но клиентите на няколко магазина останаха блокирани.

Кметът на Страсбург Ролан Рие каза, че нападателят е все още на свобода и "ние не можем да позволим още хора да станат потенциални жертви на този мъж".
Кметът каза, че не може да обясни как стрелецът е успял да премине проверките за сигурност и да открие огън срещу хората на коледния базар.
Фейсбук активира функцията, чрез която потребителите на социалната мрежа могат да потвърдят, че не са пострадали.

От днес степента на тревога във Франция е повишена. Заради нападението се засилва охраната на коледните базари.

Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол, както и контролът на коледните базари в страната, каза министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.


Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования на близките на жертвите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети