"Булгаргаз" поиска ново увеличение на газа

DenNews.bg
10.12.2018
размер на текста:

Предложение за поскъпване на природния газ с 3,5% за първото тримесечие на новата година внесе "Булгаргаз" в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според закона за енергетиката КЕВР има право да променя цените на парното и на електроенергията, ако цената на природния газ поскъпне с 5%. В случая нямаме такава ситуация.

Според анализатори, готвеното минимално повишение на газа и скокът на борсовия ток за бизнеса с близо 300 на сто през последните седмици няма да се отрази на цените на стоките. Според бизнеса обаче скъпият ток ще доведе до спиране на производства и затваряне на фирми. Според Търговско-промишлената палата, най-засегнати от скоковете в цените на тока за бизнеса ще бъдат енергоемките производства. Основно това е черната металургия и някои отрасли и предприятия от химическата индустрия, хранително-вкусовата, производството на хляб също.

Имаше фирми, които преустановиха своята дейност, просто защото няма как да продадат на такива цени.

Колебанията на цените на тока са обичайни при свободната търговия, като освен у нас те се наблюдават и на борсите в Румъния и Унгария, твърдят енергийни експерти. Те съветват бизнеса да купува дългосрочно ток, вместо ден за ден.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети