400% надценка на "Гражданска отговорност" за рискови шофьори

DenNews.bg
07.11.2018
размер на текста:

 Шофьорите с рисково поведение на пътя да плащат задължителната застраховка "Гражданска отговорност" с до 400% надценка, а спазващите стриктно правилата да ползват отстъпка с до 1/4 от сумата. Това предвижда проектонаредба на Комисията за финансов надзор за въвеждане на системата "бонус малус". Документът е публикуван на страницата на Комисията за обществено обсъждане в рамките на 30 дни.

Ако бъде въведена новата система, всички шофьори ще бъдат поставени на равен старт - няма да получат нито увеличение, нито намаление на цената на "Гражданска отговорност". Ако през през първата година допуснат нарушения, това ще се отрази на цената на застраховката им.

Проектонаредбата съвпада с мнението на вътрешния министър Младен Маринов. Според него нарушителите на пътя трябва да плащат повече от изрядните

Над 5600 тежки катастрофи са регистрирани в страната през първите 10 месеца на годината. В сравнение със същия период на миналата година те са с 85 по-малко,намалява и броят на загиналите и ранените..

По-високи санкции и повече контрол искат голяма част от шофьорите , показва проучване на СБА. Над 80% от водачите признават, че нарушават Закона за движение по пътищата, но само половината са глобявани. Едва 18% твърдят, че през последния месец не са допускали никакво нарушение на пътя.

Амбицията на МВР е до 2020 г. броят на жертвите на катастрофи да намалее наполовина. За целта се планират допълнителни мерки срещу войната по пътищата, сред които затягане на контрола чрез повече камери.

Ще бъде създаден и Единен център за обработка на нарушенията, който ще намали времето от получаване на сигнала до налагането на санкция.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети