Британците биха отхвърлили Брекзит при втори референдум

DenNews.bg
06.11.2018
размер на текста:

Британците биха гласували за оставане в Европейския съюз, ако има нов референдум и жителите на най-големите райони, подкрепили напускането на общността, биха променили позицията си. Това сочат резултатите от проучване, изготвено за британската телевизия Канал 4 от социологическа агенция "Сървейшън", предаде Ройтерс.
Великобритания би подкрепила оставането в ЕС с 54% "за" при 46% "против".
През юни 2016 г. кампанията за излизане от ЕС събра 51,9% от гласовете спрямо 48,1% за оставане.
Премиерът Тереза Мей обаче неколкократно изключи възможността да бъде проведено ново допитване, припомня БТА.
Проучването обхваща 20 000 души, анкетирани онлайн между 20 октомври и 2 ноември. Досега анкетите не сочеха съществена промяна в общественото мнение. Според повечето прогнози се очакваше привържениците на ЕС да спечелят и през 2016 година.
Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март догодина, но Лондон и Брюксел все още не са постигнали споразумение за условията на "развода". Дори ако Мей преодолее вътрешните борби в Консервативната партия, за да успее да завърши сделката, според изследването 33% от британците ще я отхвърлят, а само 26% ще я приемат.
Ако Мей не успее да постигне споразумение до 29 май, според 36% от анкетираните Великобритания трябва да излезе от ЕС без сделка. Според 35% страната трябва да остане в общността, а 19% биха искали напускането да бъде отложено до постигане на споразумение.
Ако Мей все пак договори сделка, 43%биха подкрепили референдум, на който гражданите да изберат между приемане на споразумението или оставане в ЕС, срещу 37%, които биха се противопоставили на подобен избор.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети