Без увеличение на майчинските и обезщетенията за безработица, + само за пенсията

DenNews.bg
28.11.2018
размер на текста:

Без увеличение на майчинските и обезщетенията за безработица, през следващата година ще има увеличение на минималната пенсия. Това решиха депутатите с приемане на текстове от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г.
Народните представители решиха да запазят настоящото равнище на минималното и максималното обезщетение за безработица - 9 лв. на ден като минимално и малко над 74 лв. за максимално обезщетение, 380 лева остава размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете на възраст от една до две години. Запазва се още и размерът от 540 лв. на еднократната помощ при смърт на осигурено лице, на която имат право съпругът или съпругата, децата и родителите.
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП обезщетенията при безработица да се увеличат двойно – 16 лв. да бъде минималният размер и 85,71 лв. да е максималният. Не беше прието и предложението на опозицията размерът на обезщетението за оглеждане на дете от една до двегодишна възраст да бъде 640 лв.


Депутатите обсъдиха и увеличението на максималния осигурителен доход. В проектобюджета управляващите са заложили той да бъде повишен на 3000 лв. От БСП предлагат повишението да е на 3900 лв. От ДПС пък предложиха замразяване на ниво 2600 лв., както настояваха от бизнеса.

В крайна сметка парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица за следващата година да бъде 560 лв., а максималният - 3000 лв.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще бъде 400 лв.

Парламентът реши още минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е 219,43 лв. от 1 юли 2019 г., като от 1 януари до 30 юни 2019 г. минималната пенсия ще остане 207,60 лв.
Парламентът отхвърли предложенията на БСП и ДПС от 1 юли следващата година минималната пенсия да бъде 300 лева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети