Осъдиха 12 миньори от Бобов дол заради протестите за забавени заплати

DenNews.bg
28.11.2018
размер на текста:

Стачката на оставените без заплати и ваучери за храна миньори от Бобов дол, проведена през месец май миналата година, е била незаконна. Това постанови Окръжен съд-Кюстендил.


Припомняме, че ръководството на мините даде на съд 85 миньори от рудник „Христо Ботев“ за това, че ефективната им стачка на 11 и 12 май е незаконна, като по делото се претендираха само съдебни разноски.

В иска на работодателя се посочва, че работници от нощна смяна са се отклонили от изпълнение на трудовите си задължения, като обявили ефективни стачни действия. На следващия ден - 12.05.2017г., колегите им, работници от дневна смяна се присъединили към обявената и продължаваща стачка, като това е сторено в нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове и в нарушение на Колективния трудов договор на дружеството, подписан на 28.06.2016г. и действащ към датата на стачката. Посочва се още, че преди началото на стачката миньорите не са положили усилия за доброволното уреждане на колективния трудов спор; нямало е решение за провеждане на стачка, прието с обикновено мнозинство от работниците в съответното предприятие; нямало и уведомление до работодателя относно стачката (направено най-малко 7 дни преди началото на стачката и посочващо началото на стачката, нейната продължителност и органът, който ще я ръководи); нямало писмено споразумение между работодателя и работниците на условия за осъществяване през време на стачка на дейностите, чието неизпълнение или спиране може да създаде опасност за работодателя, предвид непрекъсваемия производствен процес и съществуващата опасност от увреждане на машини и съоръжения в случай на прекъсването му.

„Блокирайки дейността на мината, която е добивно предприятие, същата не е била в състояние да изпълнява задълженията си по договори за доставка на енергийни въглища. Нарушен е Колективния трудов договор, като са предприети стачни действия, преди да бъдат изчерпани всички възможности за доброволно уреждане на трудовите спорове, без спорът да бъде отнесен за разглеждане от комисии по социално партньорство, както и на чл.48 КТД съгласно който страните регулират контролират изпълнението на договора на основата на равноправен диалог, преговори и социално партньорство“, се казва още в иска, заведен срещу стачкувалите миньори.

 

 

Решението на Окръжен съд постановява, че 12 от стачкувалите, рудничари от нощната смяна, са нарушили закона и срещу тях е уважена една част от съдебния иск. За останалите 75 миньори искът е отхвърлен от съда поради недоказана стачка на посочените дати.
Това означава, че 12-те осъдени трябва да заплатят част от съдебните разноски по делото, но само част от поисканото от дружеството. Ръководството на мините пък е осъдено да заплати разноските в частта за неосъдените миньори.

 

С решението не се налага никаква друга парична санкция на осъдените работници, което и не е искано от работодателя. Т.е. миньорите няма да плащат за евентуални нанесени щети на дружеството от това, че не са били на работа в този ден.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети