Двама дупничани с присъди за кърваво меле в Блажиево

DenNews.bg
27.11.2018
размер на текста:

Една ефективна и една условна присъда наложи Районен съд-Дупница на виновниците за кървавото меле между младежи, разиграло се през лятото в Блажиево.

Както писахме, група дупничани и група младежи от бобошевското село си спретнаха пердах след скандал за момиче, макар че иначе имали познанство помежду си. Превес в боя взели младежите от Дупница и така на 20 юни петима дупничани се оказаха в ареста, а трима младежи от Блажиево-в болница.
В хода на разследването прокуратурата привлече като обвиняеми само двама от побойниците-безработният и осъждан М.Е.Д. и неосъжданият Г.Д.А. Те бяха подведени под отговорност за нанасяне на средна телесна повреда на повече от едно лица. Двамата подсъдими признаха вината си и делото премина по съкратена процедура.
Ритайки с крака и удряйки с юмруци М.Е.Д. е счупил костите на скулите и горната челюст на единия пострадал и е счупил носа на другия пострадал. За това престъпление Районен съд-Дупница даде на подсъдимия ефективна присъда от 5 месеца лишаване от свобода, която ще бъде изтърпяна при първоначален „общ“ режим.
Съдът обаче постанови от размера на така определеното наказание да бъде приспаднато времето, през което М.Е.Д. е задържан, считано от 20.06.2018 г.


Което означава, че щом е прекарал в ареста почти пет месеца реално М.Е.Д. ще прекара в затвора седмица за побоя.

Подсъдимият обаче е извършил това престъпление в изпитателния срок на условна присъда, наложена му през 2016 г., която съдът приведе в изпълнение-шест месеца лишаване от свобода. Районен съд постанови тези присъда да бъде изтърпяна при първоначален „общ“ режим.


Подсъдимият Г.Д.А. бе съден като съучастник на М.Е.Д. За това престъпление той получи условна присъда от 5 месеца с 3-годишен изпитателен срок.
Взетата по отношение на Г.Д.А. мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2000 лв., която той е внесъл, бе отменена.
Двамата подсъдими трябва да заплатят солидарно направените по делото разноски в размер на 1 266, 84 лева, а двамата пострадали могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.
Съдебното определение по делото за побоя не подлежи на обжалване. М.Е.Д. може да обжалва пред Окръжен съд-Кюстендил привеждането в сила на 6-месечната му присъда по делото от 2016 г.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети