Борис Паризов: Марек върви добре, но някои фенове ни бутат назад

DenNews.bg
26.11.2018
размер на текста:

Борис Паризов

- Г-н Паризов, правим това интервю 2 седмици, след като членове на фен клуба на Марек Ви поискаха оставката. Размениха се писма и декларации. Първата претенция беше за това какво осигурявате на клуба – автобуси, екипи, храна, текущи разходи. Като сума колко Ви струва?

- Никога не говоря за пари. Мога да кажа само, че първата година отидоха много разходи – по двора на стадиона, барчето, както и малко по самия стадион. Направихме музея, 4 съблекални. Повече за пари не искам да говоря, въпреки че Цецо Видински беше споменал една сума. Втората и третата година леко се отдръпнах, без да коментирам защо. Но не се отдръпнах от това да помагам на Марек, като разходите са „по-скрити“ – плащам от мен гориво, премии понякога, обличам цялата школа. При последната екипировка за деца родителите платиха по 35 лв. Преди това тя бе платена от мен в Италия, а събраната сума от родителите около 4000-5000 лв. ги внесох в касата на клуба. За мен важното е, че децата са облечени и идват на тренировки с голямо желание. Като дойдох преди 3 години Марек имаше само един екип. В момента има между 10 и 12 екипа. Всяка година снабдявам с по 2 екипа, анцузи. Рейсовете са мои и с тях спестяваме много. На седмица имаме по 4-5 пътувания, като най-близкото е до София. А едно пътуване до София на фирма-превозвач струва 250-300 лв. Така общо спестяваме около 1300 лева на седмица от транспорт, без да включваме 19-годишните юноши и първия отбор. Първият отбор и U19 също пътуват, като от цялата „В“ група само Марек има свой собствен автобус.

- Имаше недоволство и за пространството около стадиона, беше наречено зоопарк и луна парк. В бара също имало нередности.

- Идеята за направата на тези обекти беше споделена с феновете и те много добре знаеха, че ще се направи увеселителен ъгъл за деца. Много добре знаеха, че ще се направи и барче. В градинката зад барчето направихме и 3 беседки, за да може родителите да сядат на спокойствие като си довеждат децата. Не знам защо феновете са против това нещо. Доколкото си спомням те помогнаха безплатно, като почистиха една от алеите. Те знаеха, че се прави барче и ако имаха нещо против, трябваше да го кажат на време, а не сега когато е направено.

- Някои от феновете, които Ви искат оставката, преди няколко месеца си дадоха подкрепата към друг отбор от Дупница. Как ще коментирате факта, че сега се връщат и атакуват Марек, случайно ли е?

- За мен това не са никакви фенове. През май или юни тези, които в момента ми искат оставката, седяха на масата на новооткрития Марек и се биеха в гърдите. Целият полусезон не идваха и на един мач на Марек. Къде бяха те през цялото това време? Защо сега се сетиха или са пратени от някой, за да мътят водата? В момента Марек върви добре. В началото на сезона решихме да използваме само наши футболисти, спряхме всички от Кюстендил, Благоевград и София, с изключение на вратаря, който ни е и треньор на вратарите. Оставихме и нашите момчета от U19. Рискувахме с това нещо, но поне дадохме шанс на нашите момчета, които тренират в Марек от 7-годишни. А дали Марек ще завърши на 3-то място или на 13-то или 14-то няма значение. За момента повече от „В“ група не можем да мръднем.

- Ако Марек бе по-напред в класирането, смятате ли, че пак щеше да има такива декларации и каква е вашата вина отборът да е във втората половина на таблицата?

- Отборът дори и да бе на първо място, когато един човек е пратен да прави това нещо, той пак ще си го прави. Има някаква цел, за да се правят тези неща – оставки и плакати. Не мога да им разбера идеята. Искам те лично да ми зададат тези въпроси. Реално погледнато Марек наистина направи няколко поредни загуби с по 1:0. Момчетата играеха добре, но може би не им стига малко.

- По думи на феновете Вие, когато сте постъпил като президент на Марек, сте обещал минимум влизане в „Б“ група. Обещавали ли сте такава цел да бъде изпълнена и защо не е изпълнена?

- Никога не сме говорили за това нещо. Даже те бяха нервирани, че ние даваме предимство на школата, а не на първия отбор. Ние си поставихме цел да израсне школата и да създадем футболисти. Финансите ни стягат и затова не можем да отидем в „Б“ група.

- Друг упрек е, че някои от футболистите получават по 100-150 лв. на месец. Защо отбор с традиции и история като Марек дава такива пари и защо няма трансфери, с които да се гонят по-високи класирания?

- Ние получаваме подкрепа единствено от Общината. От там получаваме 10 000 лева на месец, нямаме друга подкрепа. С тези пари трябва да осигурим заплати на футболистите, на треньорите, линейка, лекари, съдии, пътувания и други разходи. Преди една година събрах феновете и изкарах целия бюджет и разходите на клуба. Бюджетът общо е около 210 000 лв. годишно. Ако рейсовете ги няма, ще се вдигне с 30-40 хиляди. Президентът не е донор на отбора да дава заплати, той трябва да помага от сърце, колкото може. На президента трябва да му се помогне дали от бизнесмени, дали от други фирми. За да може парите като влизат от единия джоб, да излизат от другия. Никой няма да дойде и да дава лични средства. Марек, както всеки футболен отбор е каца без дъно. Не знам президент на Марек, с изключение на Милушев, да е давал от личните си средства. Преди няколко години в „А“ група президентът и вицепрезидентът са били на заплата. Сега при нас имаме само един човек, на който Общината плаща. На всички останали плащаме ние. Феновете трябва да се радват, че нашите футболисти играят дори и за 100 лв.

- Преди известно време се заговори, че българин с бизнес в ЮАР има апетити да поеме Марек. Достигна ли до Вас такава информация и мислите ли, че някой подстрекава да се върви в такава посока?

- Имаше такова нещо. Един от феновете – Румен лично ми се обади по телефона да ме попита дали може да даде моя номер на човек от ЮАР, който иска да купи Марек. Отговорих положително и момчето наистина ми се обади и говорихме. Като стигнахме до въпроса какво получавам от Общината и колко работа ми дават за фирмата, аз отговорих, че нищо не получавам. Той каза, че при това положение не е съгласен. Марек не се продава. Ако иска да стане президент, нека вземе клуба без пари. Така приключи разговорът ни.

- Имаше обвинения и за автобусите с въпрос защо не са прехвърлени на Марек, както и за фактури за екипировката...

- Рейсовете съм ги купил с лични средства и съм ги записал на българската ми фирма. Никой не може да ме задължи да ги запиша на фирмата на Марек. Плащам си данъците, плащам поддръжката на рейсовете. Преди 2 седмици например се запали инсталацията и се наложи да я сменим. Рейсовете съм ги дал да ги ползва Марек. Благодарен съм на Митко Шарлачки, че поддържа и двата рейса. Относно фактурите – нека някой ми покаже каква фактура съм пуснал. Нямам пусната нито една фактура. Чух думи, че като купя екипи и анцузи си пера парите от Италия. Дано всеки си изпере парите като купи екипировка на Марек или като плати някой курс до Разград. Не знам на къде бият и какво искат да ми кажат с това нещо.

- Преди време загатнахте, че сте в контакт с школата на италианския Аталанта, има ли някакъв напредък?

- От няколко месеца водя разговори с директора на детската школа на Аталанта. За това знаеше само един човек – вицепрезидентът Васил Василев. Имаме идея за сътрудничество между Марек и Аталанта. Срещите ни отиват към положителна развръзка. Но след като ми се иска оставката не знам докъде ще стигнем, защото от Аталанта знаят Борис Паризов. В утрешния ден Борис Паризов ако си отиде, не можем да представим друг човек. Но наистина с Аталанта имаме разговори.

- Имате ли вариант за нов треньор на Марек, след като Цветан Видински обяви, че желае да напусне поста след края на есенния полусезон?

- Дали Цветан Видински ще напусне треньорския пост не се знае. Наистина на него му дойде много. Той от сутрин до вечер е на стадиона, води и 19-годишните и първия отбор, помага и в детските формации. Имахме разговор с него и мисля, че ще остане. Предстои да решим.

- Как Ви се стори представянето на Марек дотук в първенството и какво очаквате от пролетния полусезон?

- Гледах няколко мача, включително загубата с 1:5 в Етрополе. Мочетата играха с желание, но сами си направихме мача труден. Ударихме греда, после изпуснахме дузпа, направихме и много пропуски. Нямахме и късмет.

- Въпреки ограничения бюджет, мислили ли се през зимната пауза да се вземат по-опитни футболисти в отбора?

- Говорил съм с Цецо Видински да наблюдава играчи. Имахме едно момче на проби, но не го харесахме. Дали сме зелена светлина на Видински, ако прецени, да вземе двама или трима по-опитни. Имаме желание да го направим.

 

Последно, искам да кажа нещо важно на феновете. В момента Марек според целия УС и треньорите върви в правилна посока. Целият клуб го опреличавам на един автобус, а ние управата и треньорите блъскаме този автобус нагоре по върлото. И вместо тези фенове да намерят сили и да застанат до нас и да вървим напред, те са застанали отпред и бутат наобратно. Това не е начинът Марек да върви напред. Ако Марек ще върви напред след моята оставка, аз още днеска си отивам. Аз съм я подал преди една година, защото един клуб не може да се управлява като президентът е далеч. Мога да помагам, но не искам да управлявам. Но ръководството не ми приема оставката, а тя е написана още през юни 2017 г. Така че феновете да дойдат и да помагат. А станали фенове на новосъздаден Марек и днес да ми искат оставката е извънреден случай в България. Не може фен на един отбор да иска оставката на президент на друг отбор. Или си фен докрай, или не си фен. Не може да си като слънчогледа – къде изгрее слънцето, натам да се обръщаш. Тези фенове трябва да престанат с тази неща – за барчето, бирата, футболистите. Те преди са искали срещи и аз ги приемах. Но те не говореха за Марек. Те правеха схеми и ми казваха кой треньор да доведа, кой треньор и футболист да изгоня. Не става така, момчета. Без пари нищо не става. Преди година направихме клубни карти на Марек и говорихме с много фирми за отстъпка от 10%. Тогава много карти се купиха. На едно събиране предложихме и на Румен с таксито да участва като прави на притежател на карта на Марек 10% отстъпка. Той не се съгласи... И той е тръгнал сега да ми говори за оставка...

Последни интервюта

Етикети