Петър Стойчев спечели първия организиран плувен маратон в Антарктида

DenNews.bg
25.11.2018
размер на текста:

 Пореден голям успех в кариерата на Петър Стойчев. Рано тази сутрин той спечели първия в историята организиран плувен маратон в Антарктида с дължина 1000 метра. Близо до остров Тринити българинът финишира с аванс от една минута пред конкуренцията. Последните метри преди финиша, за радост на присъстващите Петър Стойчев дори преплува в стил бътерфлай.

Температурата на въздуха е минус два градуса. На водата - минус един по Целзий. Състезанието е може би най-тежкото, което съществува. Въпреки това не липсват ентусиасти - 15 участници от 9 държави. Преди да влезе във водата пулсът на Петър Стойчев е ускорен - с 92 удара в минута сърцето му изтласква кръв, за да захрани тялото му с кислород. И точно преди старта, на всичко отгоре - завалява сняг.

Стартът е даден. Петър Стойчев вдига темпото още от началото, както ще сподели след състезанието, за да не рискува нещата да се решат в последния момент. Иска да е силен и бърз от първата секунда. Когато вижда, че води убедително, има сили и за шоу пред публиката.

Петър Стойчев определя резултата като една от най-големите си победи - за 11 минути и 8 секунти преплува километър в ледени води. До този момент Антарктида е единственото място, където не е плувал.

След Стойчев финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори от Аржентина, а трети е Диего Лопес от Испания. Сега на всички предстои тежко пътуване до сушата - Ушуая в Аржентина. На кораба, с който се връщат има около 100-ина души, които трябва да прекосят протока Дрейк при силно вълнение и лошо време. Предвижда се до 3 дни всички да са на аржентинска земя.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети