Грийнпийс организира протест в столицата под надслов "Спрете ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци!"

DenNews.bg
25.11.2018
размер на текста:

Грийнпийс организира протест на 5-и декември пред сградата на Министерския съвет под надслов "Спрете ТЕЦ Бобов дал да изгаря отпадъци".

Ето и какво гласи текстът, отправен от организаторите от страницата на организацията във Фейсбук:

ТЕЦ “Бобов дол” е един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа.

През юли 2018 г. тецът поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него.

Това е важен момент, в който трябва да подкрепим жителите на Големо село и община Бобов дол и заедно да защитим правото на чист въздух и здравословна околна среда за всички хора. Поискайте от агенцията да не разрешава на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори отпадъци!
Можете да го направите като изпратите писмо до МОСВ и ИАОС от тук https://act.greenpeace.org/page/34394/action/1 или като се присъедините към протеста ни на 5 декември от 18:30 на площад „Независимост“!

ТЕЦ „Бобов дол“се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена близост до домовете на жителите му. В резултат на дейността на централата всичко наоколо - къщи, коли, градини и ниви, е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети