По още 100 лв. към помощите за отопление

DenNews.bg
21.11.2018
размер на текста:

Още по 100 лв. помощи за отопление ще получат 210 000 българи, реши днес правителството. Така общо енергийно бедните ще получат по 474,15 лв., а за този вид помощ ще се отпуснат 80 млн. лв.
„Правителството реагира на поскъпването на част от енергоизточниците. Идеята е да бъдат защитени най-уязвимите групи”, обясни социалният министър Бисер Петков.
Агенцията за социално подпомагане ще изплати парите от 12 декември по банков или касов път според избора на получателите. Хората не трябва да предприемат допълнителни действия, за да получат сумата, достатъчно е да са одобрени във вече приключилата процедура за получаване на целева помощ за отопление за настоящия отоплителен сезон. Министърът напомни, че процедурата е приключила през октомври.
За тази година целевата помощ за петте месеца отоплителен сезон възлиза на 374 лева и 15 стотинки. Към тази сума ще бъдат изплатени допълнително сто лева, уточни министърът.
Подкрепата е за 17 целеви групи - хора с увреждания, възрастни и самотно живеещи хора.
Средствата, които са необходими за изплащане на допълнителната финансова подкрепа, са 21 млн. лева и те са осигурени по бюджета на социалното министерството за тази година, каза министърът.
Той изтъкна още, че в проектобюджета за следваща година на министерството са планирани допълнително 40 млн. лева към средствата, които тази година са били отделени за тази помощ от 80 млн. лева, което означава, че нарастването на средствата за следващата година по тази бюджетна програма е с 50 на сто.

 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети