Матева: Имам доказателства, че ВМРО и Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство

DenNews.bg
02.11.2018
размер на текста:

Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажбата на българско гражданство. Видяла съм връзката, всички тези неща са описани, дала съм съответните обяснения в прокуратурата. Това заяви по bTV Катя Матева, бивш директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието, която е изпратила сигнали за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина и това, че партия ВМРО и лидерът й се финансират от тези схеми.
„Имам всякакъв вид доказателства. Уведомила съм компетентните органи през 2016 г.", каза тя и сподели, след като Каракачанов е станал силов вицепремиер срещу нея са предприети брутални действия. Подала съм сигнали до премиера и президента още през 2016 и 2017 г., каза още Матева. Тя категорично отхвърли, че нейните обвинения са лична вендета срещу лидера на ВМРО.
Матева заяви, че няма политически гръб зад себе си. Тя отхвърли обвиненията, че по време на нейния период са били давани предимно българско гражданство на турци.
Матева заяви, че за посоченият период българско гражданство са получили само 1200 турци и 70 000 македонци.
"Не знам какво значи антибългарска политика, след като спазвам закона. Приемам арестите и обвиненията в агенцията като нещо неминуемо", заяви Матева.
"Внушава се, че аз еднолично съм решавала кой да получава българско гражданство. Това не е така, защото си има процедура, съществува съвет по гражданството, където освен мен има още девет души. Един глас не е решаващ", каза още тя.
Матева припомни, че всичко започва през 2013 г., когато заместник-министър Илия Ангелов сезира главния прокурор за нарушенията с даването на българско гражданство. Повод е отказът на агенцията да предостави документите, на базата на които тя предоставя на чужденците българско гражданство.

В момента с нищо не се занимавам. Нали чухте г-н Каракачанов какви неща каза за мен. Не е негова работа да знае кога срещу мен е образувано дисциплинарно производство и т. н. В България има закон за личните данни, закон за държавния служител. Иска се лично съгласие, за да се разпространяват данни и от неговото досие. Добил се е по неправомерен начин с тези неща. То всичко е ясно. Няма смисъл да говоря на какви репресии съм подложена. След като Каракачанов стана вицепремиер, спрямо мен се предприеха брутални действия“, обясни още тя.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети