МОН дефинира ценностите, в които децата да се възпитават в училище

DenNews.bg
19.11.2018
размер на текста:

Министерството на образованието и науката (МОН) разработва проектна стратегия за възпитателната работа в училище. Целта е да се откроят наборите от ценности, в които искаме да възпитаме децата си, обяви ресорният министър Красимир Вълчев днес.
В момента образователните институции осъществяват възпитателна дейност, но нейният параметър не е дефиниран.
"В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност", коментира още министър Вълчев, цитиран от "Фокус".
Според него възпитателната дейност е едно непрестанно взаимодействие семейство - училище и държава - семейство. По думите на министъра трябва да се търси взаимодействие между родители и институции.
"Ефектите на образование са едни от най-важните за обществото, за развитието, за това как изглеждаме. Тези ефекти са дългосрочни и проникващи в обществените отношения. Добрата новина е, че имаме един набор от ценности, за които имаме обществен консенсус", обясни Красимир Вълчев. Според него възпитателната дейност е едно непрестанно взаимодействие семейство - училище, държава - семейство.
Част от въпросите в стратегията са за тези въпроси, за границите и възможностите на образователните институции за възпитанието на децата. Докъде стигат границите на родителите. Ние търсим това ползотворно взаимодействие в името на детето", обясни още Вълчев. "В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност", коментира още министър Вълчев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети