Съдът пусна Иванчева и Петров под домашен арест

DenNews.bg
16.11.2018
размер на текста:

Бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова излизат от ареста с мярка "домашен арест". Това реши днес спецсъдът. Още днес двете ще се прибират в домовете си
Съдия Иво Хинов се мотивира със заключението на четири вещи лица, които заявиха, че психическото и физическото състояние на двете вече е сериозно. Иванчева била на антидепресанти, получавала панически атаки.
Според Хинов в условията на ареста интелектуалните способности на двете намаляват и така те не можели да упражнят правото си на защита.
Експертите заявиха в съдебната зала, че в ареста имало два дървени нара, широки по около 70 см, а между тях остава простанство от 40 см. Само там можело задържаните да се разхождат и да се движат.
Има едноседмичен срок за обжалване на по-леката мярка и след тази седмица може да се върнат в ареста, но по-леката мярка влиза в сила от днес. Това съобщи Петър Кърджилов - бившият пиар на столичния район "Младост".
Във фейсбук профила си той публикува снимка на карикатуриста Христо Комарницки, който рисува сцени от съдебния процес, каквато е американската практика.
"Вещите лица лекари, които сега отговарят в съда са категорични, че престоят на Десислава и Биляна в ареста влошава физическото и психическото им здраве", пише Кърджилов.
Припомняме, още на 18 октомври имаше решение на съда за по-лека мярка за неотклонение, но след оспорване от Спецпрокуратурата, Иванчева и Петрова останаха в ареста.
Десислава Иванчева беше избрана за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.
На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.
Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях.
Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети