Още един министър напусна Мей заради договора за Брекзит

DenNews.bg
15.11.2018
размер на текста:

Министърът на труда и пенсиите на Великобритания Естер Маквей подаде оставка, съобщава "Гардиън". Тя стана третият министър, който напуска кабинета заради постигнатото споразумение за Брекзит.
В писмото си до премиера Тереза Мей Маквей пише, че проектоспоразумението, което скоро ще бъде съдено от цялата страна, означава да се изплатят 39 милиарда британски лири на ЕС, а в замяна - нищо.
"Заклещени сме в митнически съюз, въпреки че обещахте на британския народ, че няма да бъдем. Връзват ръцете не само на това, но и на бъдещите правителства при търсенето на политики за свободна търговия. Ние няма да си върнем контрола, предаваме контрола на ЕС и дори на трета страна", смята тя.
По-рано днес Доминик Рааб подаде оставка като министър за Брекзит. Министърът за Северна Ирландия Шайлеш Вара стори същото. И двамата не могат да подкрепят споразумението за Брекзит.
Вчера беше разпространена информация, че министрите Пени Мордонт и Естер Маквей могат да подадат оставка като протест срещу сделката за Брекзит.
Преди няколко дни министърът на транспорта на Великобритания Джо Джонсън, който е брат на бившия външен министър Борис Джонсън, подаде оставка. Той не желае да подкрепи плана на премиера Тереза Мей за развода с Европейския съюз.
На продължилата 5-часова среща на британския кабинет вчера Мей си осигури "колективната" подкрепа на министрите за сделката с ЕС, но 11 министри обявиха, че са против договореностите с Брюксел.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети