Министърът за Брекзит подаде оставка

DenNews.bg
15.11.2018
размер на текста:

Британският министър за Брекзита Доминик Рааб подаде оставка, тъй като не може да подкрепи "с чиста съвест" споразумението с ЕС.
Решението си той е обосновал в писмо до премиера Тереза Мей, като посочва две причини.
Според него първата причина е свързана с това, че предложеният регулаторен режим за Северна Ирландия представлява реална заплаха за целостта на Обединеното кралство.
Втората, по думите му, той не може да подкрепи безсрочна "мрежа за сигурност" за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия, тъй като ЕС ще има вето, което може да попречи на Обединеното кралство да напусне механизма. Рааб вярва, че условията за "мрежата за сигурност" представляват хибрид - задължение да се изпълняват правилата на ЕС в митническия съюз и единния пазар.
Доминик Рааб е убеден, че тези договорености са отправна точка за преговорите за бъдещите икономически отношения.
"Ако приемем това, сериозно ще навреди на втората фаза от преговорите", убеден е той.
Решението доведе до срив на британската лира. Тя се обезцени с повече от 1% спрямо еврото и долара. Сега един британски паунд спрямо еврото е 1,1382, а спрямо долара - 1,2873. Тази сутрин беше над $1,30.

По-рано днес министърът за Северна Ирландия Шайлеш Вара подаде оставка. Той също обяви, че не може да подкрепи споразумението за Брекзит.

Преди няколко дни министърът на транспорта на Великобритания Джо Джонсън, който е брат на бившия външен министър Борис Джонсън, подаде оставка. Той не желае да подкрепи плана на премиера Тереза Мей за развода с Европейския съюз.

Вчера беше разпространена информация, че министрите Пени Мордонт и Естер Маквей могат да подадат оставка като протест срещу сделката за Брекзит.
Мордонт е министър по въпросите на международното развитие, а Маквей е министър на труда и пенсиите.
На продължилата 5-часова среща на британския кабинет вчера Мей си осигури "колективната" подкрепа на министрите за сделката с ЕС, но 11 министри обявиха, че са против договореностите с Брюксел.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети