Македонската полиция започна издирването на Никола Груевски

DenNews.bg
13.11.2018
размер на текста:

Македонските власти издадоха заповед за общодържавно издирване и арест на бившия министър-председател Никола Груевски, който изчезна и най-вероятно се укрива след издадената срещу него 2-годишна ефективна присъда.
Груевски бе признат за виновен в злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро.
Съд в Скопие в петък му нареди да се яви незабавно в затвора, но той не изпълни нареждането. Отхвърлено бе и последното му обжалване на присъдата.
В опит да намери явно укриващия се бивш македонски премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ, македонската полиция влезе в централата на най-голямата партия в Македония. По-рано полицията се опита да открие Груевски два пъти в дома му, но без успех.
Заповед за общодържавно издирване беше издадена по искане на Наказателния съд в Македония. Адвокатът на бившия министър-председател, Димитър Дангов, заяви, че няма представа къде е неговият клиент. В писмено изявление за ТВ 21 Дангов заявява, че Груевски няма право да обжалва пред Върховния съд решението на Наказателния съд. Въпреки това той добавя, че всички други правни възможности ще бъдат използвани.
48-годишният Груевски бе премиер от 2006 до 2016 и до миналата година бе начело на партията ВМРО-ДПМНЕ. Той твърди, че е жертва на политическо преследване.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети