Никола Груевски изчезна на път за затвора

DenNews.bg
12.11.2018
размер на текста:

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който получи ефективна присъда и трябваше да влезе в затвора, е в неизвестност от петък следобед, предаде агенция БГНЕС.
Мобилният му телефон е изключен. По думите на съпругата му Боркица, той не е в дома си в Скопие.
Десетки македонски журналисти чакаха пред затвора "Шутка" в Скопие, за да заснемат влизането в ареста на Груевски. През нощта куриер на съда на три пъти посети жилището на Груевски, за да му връчи заповедта за задържане, но не го намери в жилището му.
Наказателният съвет отхвърли и последната жалба на защитата му и Груевски трябва да започне да изтърпява присъдата си.
Не е известно дали охраната, която е осигурена от вътрешното министерство, все още е с него. Като бивш висш държавен служител той има право на подобна охрана 24 часа в денонощието.
Последната публична проява на Груевски е от преди четири дни. Той вече не пише и в социалните мрежи.
През изминалата нощ имаше извънредно заседание на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер бе Никола Груевски в продължение на 14 години. Според партията "Груевски е жертва на политическо преследване".
Груевски получи две години ефективна присъда по делото "Танк" за закупуването на служебния му "Мерцедес" за сума над 650 000 евро, докато беше премиер. По делото "Танк" бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.
Ако не бъде намерен от съдебните служители, Груевски ще получи заповедта си за изтърпяване на наказанието в понеделник, когато трябва да се яви пред съда по друго дело срещу него.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети