Служителите на Google в целия свят излязоха на стачка

DenNews.bg
01.11.2018
размер на текста:

 Персоналът в офисите на Google по целия свят организира безпрецедентна стачка заради отношението към жените, информира Би Би Си.

Служителите изискват няколко ключови промени в начина, по който се разглеждат твърденията за нарушения на сексуално посегателство, включително и призив от страна на компанията за прекратяване на заведени вече съдебни искове от страна на потърпевшите.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви в емейл до персонала, че подкрепя правото им да предприемат действия.

"Разбирам гнева и разочарованието, които мнозина от вас чувстват", каза той в имейл на всички служители. "Чувствам се също така и ангажиран по проблева, който от твърде дълго съществува в нашето общество ... и да, тук и в Google."

Служителите на Google в Цюрих, Лондон, Токио, Сингапур и Берлин бяха сред тези, които взеха участие в безпрецедентната стачка.

Гневът се надигна миналата седмица, когато вестник "Ню Йорк таймс" излезе със статия, че един от ръководителите на компанията е получил 90 милиона долара, след като е напуснал Google, въпреки че компанията приема отправените към представителя обвинения в сексуално посегателство. Анди Рубин, известен като "създателя" на мобилната операционна система Android, отрича обвиненията.

Във вторник друг шеф на компанията, който е част от изследователската лаборатория на Google, също подаде оставка. Ричард ДеВол се е възползвал от жена, която наскоро е била интервюирана за работа. Позицията е била такава, че жената трябвало да докладва на ДеВол. Той не е коментирал обвиненията от оставката, но в миналото нарече инцидента "лоша преценка".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети