Цветя за Христаки Павлович-Дупничанин в Деня на народните будители

DenNews.bg
01.11.2018
размер на текста:

Венци и цветя бяха поднесени днес на паметника на възрожденеца Христаки Павлович -Дупничанин по случай Деня на народните будители.
Кметът Методи Чимев, заместниците му, кметове на села, общественици и граждани се поклониха пред бюста на Христаки Павлович, дупничанинът с най-ярък принос към знанието и просветата. Той е виден представител на българското Възраждане, основоположник на модерната педагогическа теория и практика в България, автор на първата „Българска граматика”, на „Аритметика или числителна наука”, на „Царственик или история болгарская”, смел борец срещу гръкоманството в България, възпитал стотици българи-патриоти между които Драган Цанков, Петко Р. Славейков, Тодор Хрулев, Стафан Стамболов, Олипи Панов и др.


Късно вчера, в навечерието на празника, на тържествена церемония в община Дупница пък бяха отличени съвременните будители.
Това са известната актриса Снежана Малковска, художничаката Мария Анастасова, читалищният секретар Пантелина Караманска. Посмъртно с приз бе отличен и хореографът Славе Ситнилски.
Кметове, общественици, културни дейци и граждани уважиха отличените, а самата церемония бе съпроводена и с музикална програма с участието на ФТА „Актавис“, Мъжки хор „Свети Иван Рилски“ и ВС „Арт Поп“.
За вчерашното си решение да отиде на работа с българска носия, като предизвикателство да зачитаме повече българските празници, а не вносните като Хелоуин, кметът на Бистрица Кирил Огненски получи награда от Община Дупница и Обществения съвет по култура.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети