Главният секретар на ООН призова убийците на Виктория Маринова да бъдат наказани

DenNews.bg
09.10.2018
размер на текста:

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова снощи правителствата да гарантират, че извършителите на престъпления срещу журналисти като изнасилването и убийството на българската журналистка Виктория Маринова ще бъдат наказани, предаде агенция "Асошиейтед прес".
Гутериш е изключително притеснен за убийството на Маринова и очаква заключенията на разследването, подчерта Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар. "Има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките", добави той. Генералният секретар на ООН следи много внимателно тази тенденция и е повдигал въпроса за насилието срещу журналисти пред страни, членки на организацията, както публично, така и на четири очи.

Председателят на 73-ото заседание на Общото събрание на ООН Мария Еспиноса Фернанда Гарсес също осъди убийството на Маринова, предаде вчера ТАСС. Тя изрази и сериозна загриженост от изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Профсъюзът на австрийските журналисти, секция на Обединението на профсъюзите от частния сектор, осъжда категорично убийството на българската журналистка Виктория Маринова и призовава ЕС "най-после да окаже натиск за опазване свободата на печата", заяви председателят на профсъюза Елке Кулман. Обезпокоена от престъплението е и министърът на външните работи Карин Кнайсъл. И варварското убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги, и убийството на Виктория Маринова "трябва да се разследват и убийците да бъдат изправени пред съд", пише министърът в "Туитър".


Германското правителство остро осъжда убийството на българската журналистка Виктория Маринова и го нарича "брутално и ужасно", предаде Асошиейтед прес. Говорител на германското външно министерство каза, че е наложително "да има бързо разследване и ужасното събитие да бъде разкрито колкото се може по-бързо".

Берлин се обявява за свобода на печата и призовава органите на реда в България към пълномащабно разследване, заяви днес пред журналисти говорителят на германското външно министерство Кристофер Бергер, цитиран от ТАСС.
Членът на германския парламент от партията на Зелените Свен Гиголд каза, че цяла Европа трябва да е разтревожена от убийството. "Първо Малта, после Словакия, сега България. Неприемливо е в Европа отново да убиват журналисти", каза той, имайки предвид убийствата на разследващите журналисти Дафне Керуана Гилиция и Ян Куцяк. Депутатът призова Европейския парламент бързо да изпрати делегация в България, която да помогне за разследването на убийството на журналистката.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети