Прокуратурата спря превод от 14 млн. евро към фирми около „Джи Пи груп“

DenNews.bg
08.10.2018
размер на текста:

 Прокуратурата спря паричен превод от 14 млн. евро на фирми около "Джи Пи груп", съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, който е в Русе заедно с криминалистите във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова.
Сигналът за злоупотребите при усвояването на еврофондове от строителната фирма "Джи Пи груп" беше подаден до прокуратурата от вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" заради съмнения за злоупотреби с евросредства.

"Това, което мога да кажа, е, че проверката е прераснала в досъдебно производство. По отношение на нея и в рамките на нея със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на закона за мерките срещу изпиране на пари, които са довели и до запор на изключително крупна сума пари и блокиране. По сигнала се работи изключително интензивно. Първоначално проверката бе възложена на ДАНС. Първоначалните проверовъчни действия на ДАНС дадоха съответен резултат. Те продължават, тъй като обемът е голям и обхваща всички физически и юридически лица, независимо дали те са търговци или са сдружение с идеална цел, които фигурираха в този сигнал", обясни главният прокурор.

"В рамките на този сигнал е извършен съответен анализ, подадена е оперативна информация от ДАНС, в резултат на което Софийска градска прокуратура е упражнила правата си по закона за правомощията си и по закона за мерките срещу изпиране на пари. Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро", допълни Цацаров, цитиран от Дарик.

Сигналът си Томислав Дончев изпрати до главния прокурор, МВР и КПКОНПИ. След това Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС да провери всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, трябваше да обхване действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС трябваше да изиска документи, да снеме обяснения и да провери посочените факти.
На свой ред премиерът Бойко Борисов разпореди да се отстранят държавните служители и експертите, споменати в журналистическото разследване, докато текат проверките.
В официално изявление от компанията "Джи Пи Груп" АД заявиха, че не приемат замесването им в "откровени манипулации и неверни твърдения". "Никога и под никаква форма "Джи Пи Груп" АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като "разследване" материал", обявиха от компанията. Те отрекоха твърденията от компанията да са изнасяни, горени или закопавани документи.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е предала данни за измами с европейски средства у нас на Службата за разследване на измами с евросредства ОЛАФ.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети