ЕК предаде на ОЛАФ данни за измами с европари у нас

DenNews.bg
08.10.2018
размер на текста:

Европейската комисия няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС, заяви днес говорител на институцията в отговор на въпрос.
Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България, добави той по повод съмненията за нарушения около обществени поръчки в строителството у нас. Ще съобщим на Службата за разследване на измами с евросредства ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти, добави говорителят.

Той поясни, че ЕК е длъжна да препраща на европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Говорителят отбеляза, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани.
Припомняме, че наскоро бяха задържани двама журналисти – Димитър Стоянов от сайта Биволъ и румънския му колега Атила Биров, които разследвали опити да се изгорят документи, свързани с обществени поръчки и злоупотреба с еврофондове от страна на голяма строителна компания - Джи Пи груп.

Специализираната прокуратура пък подозира бизнесмена Миню Стайков и за злоупотреба с пари по програма "Млад фермер". ОЛАФ вече била уведомена, че 9 младежи - деца на негови служители в СИС Индъстрис, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по европейски програми.

Вероятно реакцията на ЕК е предизвикана и от убийството на русенската журналистка Виктория Маринова.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети