Граждани излизат на бдения в памет на жестоко убитата русенска журналистка

DenNews.bg
08.10.2018
размер на текста:

Граждани ще излязат на бдения в памет на жестоко убитата русенска журналистка Виктория Маринова. Бдението в столичната църква „Света Неделя“ е насрочено за 18:30 часа. Бдения ще има и в други градове на страната, включително и в Русе - пред Паметника на свободата.
Разследването на жестокото изнасилване и убийство на 30-годишната телевизионна водеща, която е и административен директор на местния телевизионен канал TVN, все още не е стигнало до извършителя, макар премиерът Бойко Борисов да увери, че това ще стане, защото на мястото е открит много ДНК материал. Версиите са три - случайно нападение на изнасилвач, който я е ограбил (взети са телефонът й и други вещи), лична драма или планирано покушение, свързано с работата на Маринова.
Вчера думите на разследващи, че последната версия-убийството да е свързано с работата й, може би ще отпадне предизвикаха вълна от възмущение в социалните медии. Нейни колеги коментираха, че случайно или не последното предаване на Маринова е било за разследването за злоупотреба с еврофондове на сайта "Биволъ", заради което за кратко бяха задържани двама журналисти.
Ето какво написаха журналистите от „Биволъ“ на страницата си във Фейсбук вчера:

„BBC реагираха на бруталното убийство на колежката ни! В публикацията се споменава изрично, че последното предаване на Виктория е било посветено на разследването на Биволъ за #GPGate. Тя не се уплаши да цитира и да говори за чудовищната корупция, свързана с властта на най-високи нива и мафиотизирането на държавата. Това, за което "националните" медии се накекват от страх и не смеят да издъхнат!

България се нареди в най-черния списък на държавите, в които се убиват журналисти. Случи се. Мафията мина бариерата. Последното убийство на журналист в Словакия предизвика обществено-политическо цунами. В България е второразрядна новина лежерно между другото :(

В Биволъ получихме информация още преди 20 дена, че за това разследване има четени присъди и ще има екзекуции. Информацията е предадена от нас, където е нужно, но не сме предполагали, че ще ударят по най-извергския начин върху най-беззащитните - за назидание.

Каквото и да изкарат и да кажат МВР и Прокуратурата оттук нататък, НИЕ НЕ ИМ ВЯРВАМЕ, защото те са съучастници в криминалитета и корупцията. ТОВА ГО ЗАЯВЯВАМЕ на висок глас и сме готови да го доказваме категорично пред световната общественост! Арогантните лъжи и цинично отношение срещу журналистите от най-високо място по повод бруталните арести на колегите Димитър Стоянов и Атила Биро на терен потвърждават всичките ни тъмни съмнения. Жестоката и мъчителна смърт на Виктория за нас не е случаен, битов или обикновен криминален акт. Тя е кърваво предупреждение за всеки свободен журналист и изобщо гражданин и човек в пленената и окупирана от МАФИЯТА клета наша родина :(

Мислете и решавайте бързо и категорично, всеки пред себе си и съвестта си: ВИЕ ОТ КОЯ СТРАНА СТЕ!? Утре може да е всеки от нас, нашите близки. Правосъдието е в ръцете на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ“


Вътрешният министър пък насочи вниманието към факта, че близо (на 2 км) от мястото, където тялото бе открито, се намира клиника за психично болни.

Тези думи също предизвикаха възмущение и хиляди българи пишат и споделят постинги, че в последните години вината за тежки престъпления се хвърлят върху клошари (при запалването на емблематични сгради паметници на културата), безработни и роми, без да се разследва има ли поръчители на престъпленията и кои са те. Така от вчера се появи и постигна: „Търси се глухоням психично болен или наркоман за убийството на Виктория“.
Видно е, че гражданското общество няма доверие в родните полиция и прокуратура, затова се появиха и гласове с апел за международно разследване на убийството в Русе.

За момента се смята, че Маринова, която има 7-годишна дъщеричка, отишла да тича, за да тренира за маратон на следващия ден. В момента детето е при бащата, с когото Маринова е разведена.

"Това е едно от любимите места за разходка на русенци. Това, което ще направим следващата година, е да се вземат мерки за осветяване на района и засилване на видеонаблюдението", каза кметът на Русе Пламен Стоилов тази сутрин пред Нова телевизия.
Той призова, ако някой има важна информация, която би помогнала на органите на реда, веднага да подаде сигнал.

Убийството получи и силен международен отзвук в авторитетни медии и беше коментирано от известни политици.
Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер написа в "Туитър", че е шокиран от бруталното убийство.
"Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", заяви той и подчерта, че това е много притеснително и е необходимо спешно властите у нас да извършат пълно разследване.
Междувременно Международният комитет за защита на журналистите също призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на Виктория Маринова. Това се казва в декларация на Комитета, публикувана на сайта му и цитирана от Франс прес.

"КЗЖ е шокиран от варварското убийство на журналистката Виктория Маринова. Българските власти трябва да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да извършат цялостно разследване и да изправят отговорните пред правосъдието", заяви в Брюксел представителят на представителя на Комитета в Европейския съюз Том Гибсън, предаде БТА.
Изследване на Комитета сочи, че в Европейския съюз през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им. Словашкият разследващ журналист Ян Куциак бе застрелян през февруари 2018 г. в Словакия, а известната малтийска разследваща журналистка Дафне Керуана Галиция бе убита през октомври 2017 г. от експлозия в колата й близо до дома й в Малта, напомня Комитетът за защита на журналистите, чиято централа е в Ню Йорк.
Организацията Репортери без граници също призова българските власти да "хвърлят цялата светлина върху този ужасяващ акт" и да осигурят защита на колегите на Маринова, предаде Франс прес.
Представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир заяви, че е шокиран от убийството на разследващ журналист и призова за цялостно и стриктно разследване, добавя АФП.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети