Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на НС

DenNews.bg
05.10.2018
размер на текста:

 Парламентът избра Красимир Влахов за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. В гласуването участваха 182 народни представители, от които 127 бяха "за", а 55 се въздържаха. Влахов беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и "Воля". От БСП се въздържаха.
След избора Влахов заяви, че съзнава високата отговорност, която парламентът му възлага, и няма да отстъпи от нея.
Красимир Влахов има над 20-годишен съдийски стаж, бил е зам.-председател и председател на Софийския районен съд, както и зам.-председател на Върховния касационен съд.
„Влахов безспорно има изключителен правен опит и е достойна кандидатура за съдия в Конституционния съд“, заяви при представянето на кандидата председателят на правната комисия Данаил Кирилов.
Припомняме, че Влахов остана единствената номинация, след като кандидатът на БСП - Янаки Стоилов, се отказа от надпреварата. Като причина той посочи, че не желае да участва в предрешена битка от предварително договорено политическо решение в парламента. От левицата отказаха да издигнат нова номинация.
На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота). Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и да положат клетва на 13 ноември.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети