Всеки четвъртък става ден на протест в Австрия

DenNews.bg
05.10.2018
размер на текста:

Хиляди австрийци се събраха на антиправителствен протест в центъра на Виена снощи. Протестиращите се заканиха, че ще възобновят демонстрациите в четвъртък - практика на антинационалистическите сили, които протестираха срещу правителството на Волфганг Шусел и Йорг Хайдер (2000 - 2004).
Под мотото "От четвърти октомври всеки четвъртък" на призива на организаторите, разпространен чрез "Фейсбук", се отзоваха около 3 - 4 000 души, които изразиха отношението си към правителствената коалиция между Австрийската народна партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата.
Демонстрацията премина мирно, а за настроението на протестиращите допринесе групата "Музика за човешки права", която свири два пъти седмично на площад в близост до канцлерството.
Ораторите изразиха опасенията си за демокрацията в Австрия, посочиха като пример скандал от последната седмица, свързан с опита на министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл да ограничи свободата на печата, обърнаха внимание на отношението към критично настроените хора на изкуството.
Известната извън пределите на Австрия 90-годишна актриса Ерна Манголд заяви от трибуната, че новоприетата училищна реформа напомня "донякъде за моето начало през 1933 година". Чрез видео беше разпространен призивът на писателката - носителка на Нобелова награда Елфриде Йелинек хората да участват в демонстрацията, отправен в началото на септември. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети