Германски медицински работник ще отговаря за смъртта на над 100 пациенти

DenNews.bg
30.10.2018
размер на текста:

Мъж, работил като медицинска сестра в Германия в продължение на години, се изправя на съд за убийството на над 100 пациенти в северния град Олденбург, предава Би Би Си.
Разследващите твърдят, че 41-годишният Нийлс Хьогел е слагал фатални дози лекарства на пациентите, за които се е грижил в две болници в Северна Германия. Според тях мотивът му е бил да впечатли колегите си като опита "да съживи" пациентите, които самият той е атакувал.
Хьогел вече излежава доживотна присъда за убийството на хора, поставени под неговата медицинска грижа. Последното дело, свързано с него, се очаква да продължи до месец май 2019 г. То следва токсикологични тестове на ексхумираните останки на починали пациенти, до които той е имал достъп.
Смята се, че мъжът е убил 36 пациенти в Олденбург и 64 в близкия Делменхорст между 1999 и 2005 г. Германските здравни власти са чувствителни към този случай, защото близките на починалите ги обвиняват, че не е била забелязана и спряна убийствената дейност на Хьогел в продължение на години.
Ако бъде признат за виновен за всичките смъртни случаи, за които е заподозрян, той ще стане най-лошият сериен убиец на Германия след времето на Втората световна война.
Разследващите посочват, че жертвите му може да са дори повече, но потенциалните засегнати не може да се удостоверят, защото някои от телата на починалите пациенти са кримирани.
Хьогел е хванат през 2005 г., когато инжектира непредписано лекарство на пациент в Делменхорст.
Пред психиатър по време на делото срещу него той призна, че е убил над 30 души. След това разследващите изследваха останките и на други пациенти. Данните в болницата на Олденбург, където е работил, показват, че смъртните случаи са се увеличавали когато той е бил на смяна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети