Десетки къщи в „Сарафово“ са застрашени от свлачище

DenNews.bg
03.10.2018
размер на текста:

Свлачище застрашава десетки къщи в бургаския квартал „Сарафово“. Област Бургас е най-засегнатата от средиземноморския циклон, който премина през страната. Най-много са щетите в „Сарафово“, където се активизира свлачище, а в понеделник пропадна и част от моста към летището.
Десетки семейства в квартала са силно притеснени, че къщите им се намират само на няколко метра от пропадналата земна маса и че има реална опасност домовете им да рухнат, ако се активизира ново свлачище в района, пише Нова.
Само в рамките на последните няколко дни в района паднаха над 100 литра на квадратен метър дъжд.
Стана ясно, че въпросното свлачището е поне на 10 години.
Местните жители се оплакват, че по улиците няма достатъчно отводнителни шахти. Поради това водата тръгва в посока към морето и наводнява мазета и приземни етажи на домовете им.
Крайбрежната улица "Черно море" също е засегната. Там е изградено отводнително съоръжение, но то не работило достатъчно добре. На места канавката била запушена и не функционирала.
Жителите се притесняват, че при следващия проливен дъжд оградите на къщите им може да поддадат и да бъдат съборени и отнесени от водата.
Между 5-6 метра от земната повърхност пред къщите вече е пропаднала. Хората са подавали сигнали и жалби към общината в Бургас. До момента това остава без резултат. Застрашените са категорични, че трябва да се намеси държавата.

Въпросът коментира заместник-кметът по строителството, инвестициите и регионалното развитие в община Бургас инж. Чанка Коралска. По думите ѝ контролът върху свлачищата се извършва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
"Общината също участва в този процес, за да изпълни предписаните мерки. Ние подкрепяме притесненията на хората", допълни Коралска.
От общината има готовност да предприемат аварийни мерки при необходимост. Подготвено е и писмо до регионалното министерство, в което местната управа изисква свикване на спешна комисия във връзка с проблема в "Сарафово". По думите зам.-кмета се планира и реализацията на проект за трайно брегоукрепване на свлачищната територия.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети