Полицията уби грък, издигнал гръцкото знаме в Албания

DenNews.bg
29.10.2018
размер на текста:

35-годишен грък е застрелян от полицаи в Албания, след като издигнал гръцкото знаме на военно гробище от Втората световна война и открил стрелба по униформените при опита им да свалят флага.
Инцидентът се разиграл в село Буларат, на около 6 км от границата на Албания с Гърция вчера.
Според информации в албанските медии 35-годишният Константинос Кацифас е открил огън срещу полицаи с автомат "Калашников", докато те са сваляли знамето, което той издигнал на гробище на гръцки войници, загинали в битка по време на Втората световна война. Инцидентът се е случил, докато селото отбеляза годишнината от влизането на Гърция във войната през 1940 г.
Уточнява се, че Кацифас е избягал в селото, след като свършил патроните си, а след това избягал в планините в опит да избегне арестуването си, но скоро след това бил заграден от екип от специалните части на албанската полиция, която посочи, че 35-годишният грък е стрелял по тях, преди те да открият огън и да го убият.
Кацифас, чието семейство идва от северозападния гръцки град Янина, е роден и израснал в Буларат, но е живял в Атина в последно време. Снимки в гръцките медии го показват облечен във военни дрехи и гръцко знаме.
Полицията е потвърдила смъртта му при престрелка.
От гръцкото външно министерство обявиха в изявление, че е "неприемливо, че операцията е довела до загуба на човешки живот", като призоваха албанските власти да осигурят пълно изясняване на случилото се.
От външното министерство на Албания отговориха, като призоваха Гърция да спре "неоправданата политизация" на убийството на Кацифас.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети