12,5 г. затвор за германеца, сипвал отрова в детски храни в магазините

DenNews.bg
24.10.2018
размер на текста:

Ефективна присъда от 12 и половина години получи мъжът, който сложи отровно вещество в бурканчета с бебешка храна и в храни за възрастни в супермаркети в Германия. Той бе признат за виновен за опит за убийство и изнудване.
Припомняме, че извършителят поиска откуп от веригите за хранителни продукти в замяна на информация къде е сложил отровата. Той е на 54 години и през 2017 г. обяви в имейли до компаниите, че е сложил отровни буркани на рафтове в супермаркетите им, искайки откуп, за да каже кои стоки е отровил и къде са те. Това се случи в южния немски град Фридрихсхафен.
Бурканите с храни са съдържали достатъчно количество от веществото етиленов гликол, за да бъде убито едно дете, заявиха прокурори.
Следи от веществото бяха намерени в няколко продукта - в големи количества, достатъчни мъжът да бъде признат за виновен в пет опита в предумишлено убийство, съобщи немското издание "Дойче веле".
Безцветната субстанция, използвана за отравяне от него, е съставка, използвана в антифриза и има сладък вкус. Известна е с това, че привлича деца и животни.
В съда в град Равенсбург мъжът призна, че е изпращал заплашителни имейли до компаниите, предупреждавайки, че храната може да бъде отровена и в Европа, ако не получи почти 12 млн. евро откуп. Адвокатът му обаче отхвърли обвинението в опит за убийство.

Обвиняемият твърдеше също, че има гранично личностно разстройство и е употребил алкохол и обезболяващи едновременно по време на действията си. Това обаче бе отхвърлено като причина за защита от съда, след като психиатър определи, че той е бил достатъчно психично здрав по време на постъпката си, че да може да бъде държан отговорен за нея.
Водещият прокурор по случая Петер Фобилер коментира, че е било въпрос на късмет и добро полицейско управление това, че никое дете не е пострадало.
Мъжът има една седмица да реши дали да обжалва съдебното решение. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети