Тялото на изчезналия саудитски журналист е открито в кладенец

DenNews.bg
23.10.2018
размер на текста:

Тялото на изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги е било намерено в кладенец на територията на консулството на Саудитска Арабия в Турция, съобщава турското издание Haberler, позовавайки се на изявление на лидера на партия "Ватан" Догу Перинчек, предаде БНР.
Журналистът критик на кралското семейство в Рияд изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на страната в Истанбул, където влязъл, за да получи документи. В продължение на повече от две седмици властите в Рияд отричаха, че Кашоги е бил убит, но на 20 октомври главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб потвърди смъртта му.
Саудитският журналист е бил измъчван, преди да бъде обезглавен в консулството на Рияд, съобщи вече проправителственият в. "Йени Шафак", твърдейки, че е чул аудиозаписи на случилото се.
При мъченията предполагаемите убийци на Кашоги са рязали пръстите му, твърди изданието, което посочва, че чуло множество аудиозаписи. След това журналистът, който сътрудничел на американския в. "Вашингтон пост", бил обезглавен, твърди вестникът.
Хашоги изчезна на 2 октомври след влизане в саудитското консулство за получаване на документи, преди да сключи брак с турската си годеница.
Турската полиция смята, че той е бил убит от специален саудитски екип от 15 души, но Рияд нарича тези твърдения неоснователни. Твърди се, че един от екипа бил Салах Мухамед ал Тубайги - подполковник от саудитската криминология.
"Вашингтон пост" цитира по-рано неназовани американски и турски представители, според които аудио- и видеозаписи показвали, че Хашоги е убит в консулството и след това тялото му било разчленено.

Проправителственият турски в. "Сабах" писа през уикенда, че часовникът "Епъл уоч" на Кашоги записал разпита, мъчението и убийството, макар че експерти се усъмниха, че "умното устройство" може да запише събитията по описания от изданието начин.
Според "Йени Шафак" саудитският консул в Истанбул Мохамед ал Отайби казал на един от записите по време на мъчението: "Направете го отвън. Проблеми ли искате да ми докарате". Вестникът твърди, че в друг запис неизвестен му казал: "Ако искаш да живееш, когато се върнеш в Саудитска Арабия, мълчи!".
"Йени Шафак" не посочва как са направени записите и как се е добрал до тях.
Преди дни пък турският президент Реджеп Ердоган заяви, че днес ще "разкрие голата истина" за убийството.
Изчезването на журналисти предизвика силен международен отзвук. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерите на западните държави настояха за обективно разследване и заплашиха Саудитска Арабия със санкции.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети