Служители на Софийската опера са посегнали на паметника в Хирошима

DenNews.bg
17.10.2018
размер на текста:

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за БНТ директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Двамата вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.
Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи "Локо София". След края на представлението, което тече в момента, трупата ще се извини пред публиката.
Извинение вече поднесе българското Министерство на външните работи.
Карталов заяви, че не знае какви са причините за извършеното посегателство срещу паметника от двамата служители. Те трябва да отговарят лично. Полицията да се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим. Но ние сме решили - те са извадени от състава на операта, подчерта директорът на Операта.
„На този голям успех на Софийската опера и на този триумф на българската култура в Япония в седмото й гостуване - безпрецедентен. При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти - двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Но как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка, ние нямаме персонална вина за тяхното поведение“, изтъкна Карталов.
„По неговите думи позорът, който тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България“, каза в заключение Пламен Карталов.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети