Два от горелите тютюневи складове в Пловдив стават жилищни сгради

DenNews.bg
16.10.2018
размер на текста:

Два от горелите през 2016 г. тютюневи складове в Пловдив са на път да бъдат реставрирани и превърнати в жилищна сграда с магазини и подземни гаражи, пише в. "Дневник". В отговор на Министерството на културата се казва, че през март тази година то е съгласувало идеен проект на собственика на складовете - паметници на културата на улиците "Екзарх Йосиф" 13 и "Капитан Андреев" 12 за "реставрация, консервация и реконструкция" и превръщането им в жилищни сгради.
Проектът предвижда фасадите на складовете да бъдат запазени и реставрирани, а вътрешните им части - демонтирани. Собственик на двата склада е дружеството "Р.И.П.А.".
Складовете са сред четирите, които бяха унищожени в пожар от август 2016 г. Разследване показа, че пожарът е бил умишлен, като за него беше обвинен бездомникът Любомир Данчев. През януари тази година Окръжният съд в Пловдив потвърди окончателно присъдата му от 4 години затвор за палежа.
В министерството все още не са получили технически или работен проект за складовете от "Р.И.П.А.". В тях от дружеството трябва да изпълнят указанията, дадени им с одобряването на идейния проект: изследване на визуалната връзка на надстрояването от прилежащите вътрешни улици, съхраняване на оригиналното оформление на уличните фасади, да се възстановят компрометираните участъци и елементи, доказано с проучвания на място, архивни фотоматериали, да се запазят вътрешните фасади, маркиращи обема на сградата.
В идейният проект се предвижда вътрешната стоманобетонова конструкция на склада на "Екзарх Йосиф" да бъде премахната, като собствениците трябва да представят конструктивен анализ и решение за временното укрепване фасадите. От министерството искат и всички дейности да се наблюдават от археолог случай на откриване на археологически находки.

Основен автор на проекта за тютюневите складове на "Р.И.П.А" е студиото на архитект Реймондо Флакомио, каза за "Дневник" адвокатът на "Р.И.П.А.". Флакомио е роден в Италия, но от 25 години работи в България, се вижда от сайта на студиото му "Панидея". Автор на проекти за жилищни, офисни и търговски сгради, сред които "Интер експо център - София" и бизнес център Vertigo на бул. "България". Редакцията потърси студиото за коментар за проекта, но от там не отговориха на стационарния телефон.

Складовете собственост на "Р.И.П.А" са част от групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив". Досега министерството и общината не са представили проект за възстановяването на комплекса, макар и обявеният срок за това да беше февруари 2018 г.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети