Археолози откриха гроб на дете вампир при разкопки в Италия

DenNews.bg
14.10.2018
размер на текста:

Екип археолози от Италия и Съединените щати откриха в древно детско гробище от 5-и век в италианския регион Умбрия останките на дете, за което се смята, че е починало от малария и е погребано с камък в устата си според специален ритуал, известен като "погребение на вампир", информира РИА "Новости".

Местните жители са вярвали, че ако погребат починалия от малария с камък в устата си, той "няма да може да възкръсне от мъртвите и да разпространи болестта сред живите". "Никога не съм се срещал с нещо подобно. Това е невероятно страховито и странно. Тук наричат това "вампира на Луняно ", каза археологът и професор в университета в Аризона Дейвид Сорен. Гробището в Луняно ин Таверина е богато на находки, които не престават да удивляват археолозите. Те откриха там необичайни гробове на деца и бебета, погребани с останките на животни, с бронзов котел, напълнен с пепел или с камъни, привързани за ръцете и краката на мъртвите. "Ние знаем, че римляните са прибягвали до магьосничество, за да запазят "злото" в тялото на починалия", каза Сорен. Той обясни, че в случая на въпросното гробище "зло" означава малария. ДНК тестовете на някои от откритите кости потвърждават теорията на археолога.

Според ръководителя на разкопките Дейвид Пикела находката ще позволи на учените да разберат повече не само за сериозната епидемия от малария, пред която Умбрия се е сблъскала преди около 1500 години, но и за това как местното население се е опитвало да се бори с болестта.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети