Екстрадират до 10 дни задържания за убийството на Виктория Маринова

DenNews.bg
11.10.2018
размер на текста:

 Апелативният съд в германския град Целе разглежда днес мярката за неотклонение на задържания за убийството на Виктория Маринова. След вчерашното му съгласие за опростена процедура, законовите разпоредби във Федералната република предвиждат връщането му в България да стане в рамките на 10 дни. Дали този срок ще бъде съкратен още, зависи както от германските, така и от българските полицейски органи. Това съобщи в интервю за "По света и у нас" говорителят на прокуратурата в Целе - Бернд Колкмайер. На пръв поглед всъщност изглежда само формалност решението на Апелативния съд в Целе по какъв начин българинът да изчака екстрадицията си за родината. Възможно е обаче съдът да прецени, че тъй като той е кооперирал на службите, може да бъде освободен. Възможно е обаче и заради тежестта на извършеното престъпление, заради обвиненията които вече са пристигнали от България, заради признанията, които очевидно той е направил вчера, съдът да прецени, че е необходимо и наложително той да остане затворен.

Какво обаче е значението на сътрудничество между българските и германските полицаи за по-бързото екстрадиране в родината - ето какво каза Бернд Колкмайер, говорител на прокуратура в гр. Целе:

"В случай като този законът предвижда срок от 10 дни. След това зависи дали българските органи ще го екстрадират със самолет или ще има бъде предоставен самолет. Всички тези организационни въпроси са свързани с изпълнението на екстрадицията. А Апелативният съд в Целе ще решава днес само дали задържаният да бъде пуснат на свобода или да остане в ареста до екстрадицията".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети