Ветеринарен лекар от Дупница, преглеждал болните овце в бобошевското село Вуково, е заразен с бруцелоза

DenNews.bg
11.10.2018
размер на текста:

 Ветеринарен лекар от Дупница е заразен с бруцелоза, съобщи БНР, позовавайки се на началника на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил д-р Златко Величков. Ветеринарят е отговарял за животните във фермата в село Вуково. Там преди месец бяха открити заразени овце. Здравната инспекция е изследвала за бруцелоза девет души. Те са имали контакт с животни и с работници от фермата във Вуково. Само една от кръвните проби е положителна, тя е на д-р Светослав Русалиев.

За да се предотврати разпространение на зараза с помощта на полицията се издирват пастири и гледачи, които са работили във фермата. Те трябва да дадат кръвна проба, за да се установи дали не са заразени. Издирваните са роми, които са познати само с малки имена. Някои от тях нямат и документи за самоличност, което затруднява намирането им.

Симптомите при бруцелозата са висока температура, отпадналост, загуба на тегло. Тъй като те наподобяват симптомите на грип или пневмония, трудно се диагностицират. Ако бъде установено, че човек е заразен с бруцелоза, се налага продължително лечение.

 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети