Авария прекъсна полета на ракетата „Союз“ към МКС

DenNews.bg
11.10.2018
размер на текста:

Авария е възникнала на ракета "Союз" по време на полета й към Международната космическа станция. Проблемът е с ракетата носител, съобщават руски медии.
Източник заяви пред РИА Новости, че екипажът е трябвало да направи аварийно приземяване в Казахстан.
На борда на космическия кораб е екипаж МКС-57/58 с руския космонавт Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хейг.
Екипажът успешно се е приземил в Казахстан. Установена е връзка и всички са здрави. Спасителен екип е пристигнал на място. Хейг и Овчинин не се нуждаят от медицинска помощ.
НАСА съобщава, че космически кораб "Союз МС-10" не е успял да достигне до орбита заради авария с носителя. По информация на американската агенция корабът с екипажа се връща по аварийна балистична траектория.
Ракетата носител "Союз-ФГ" с руски кораб "Союз МС-10" беше изстреляна към космическата станция по план в 11,40 часа московско време.
Предприето е разследване за установяване на причините за аварията. Руският лидер Владимир Путин е поискал цялата информация.
Ракетата беше изстреляна от космодрума "Байконур", Казахстан. Репортер на "Ройтерс", който е наблюдавал изстрелването от около 1 километър, заяви, че всичко е вървяло плавно в началната фаза и аварията с ракетата носител е възникнала на по-голяма височина.
Източник от ракетно-космическия сектор заяви пред Интерфакс, че причината за аварията може да е свързана с лош монтаж на централния блок на ускорителя. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети