Дъбът на Свети Иван Рилски край село Скрино участва в конкурса "Дърво с корен 2018"

DenNews.bg
11.10.2018
размер на текста:

Фондация "Свята България", основана от дуничанина Георги Чараклиев, участва в кункурса "Дърво с корен 2018" със свое уникално предложение - многовековния цер (вид дъб) край с. Скрино. Цялостта на дървото е застрашена и има нужда от оздравителни процедури, а спеччелването на първото място ще му осигури, както известност, така и възможност за специални грижи.

Вековното дърво, известно на местните жители като „Церо“ или „Дабо на Свети Йован“, се намира на границата на землищата на селата Скрино (община Бобошево) и Пастух (община Невестино). Отстои на около 5 км западно от с. Скрино и на около 3 км югоизточно от с. Пастух. Дървото е разположено в малка седловинка в Руен планина, сред поляни и смесена гора от ниски храстивидни дървета и борове.

Дървото е многовековно – цер (вид дъб), на около 600 г., почитан от населението на околните села за свято. Подобно на съществувал в миналото вековен бор край Руенския манастир със следа по ствола от въжето, с което Св. Йоан Рилски връзвал теленцето си, така и Дабо/Церо е свързан от местните хора с живота на светеца.

Дървото е високо около 19 м и обиколката на ствола му е 5,70 м.

Мястото, където се намира, е със силно излъчване и всеки посетител може да се убеди в това, да се зареди с енергия.
Надяваме се на Вашите гласове, за да може този ням свидетел през вековете да пребъде и занапред!

Напомняме, че гласуването изисква след избор, и маркиране на подходящите снимки, да се потвърди изборът чрез изпратена връзка на ел. адрес, от който е подаден гласът.

Гласуването е на адрес https://bepf-bg

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети