Повдигнати са задочни обвинения на арестувания за убийството на Виктория Маринова

DenNews.bg
10.10.2018
размер на текста:

Две задочни обвинения са повдигнати на задържания в Германия Северин Красимиров. Едното е за изнасилването на журналистката Виктория Маринова, другото е за нейното убийство.
И двете са извършени по особено мъчителен за жертвата начин. Това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет главният прокурор Сотир Цацаров.
Извършителят е задържан е в Германия - в град Щаде, на 60 км от Хамбург. След престъплението той избягал в Германия при майка си.
Мъжът е криминално проявен и е арестуван при операция на германската полиция след сигнал от българските власти. Установено е, че той е заминал за Германия в неделя със свой приятел, след като извършил престъплението у нас.


Вътрешният министър Младен Маринов посочи, че са иззети достатъчно веществени доказателства, които пряко свързват задържания Северин Красимиров както с жертвата, така и с местопрестъплението.

"Снощи беше задържано лицето от немската полиция след нашето искане по европейските механизми. Казва се Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе, живее близо до мястото, където е извършено престъплението. Има една криминална регистрация - за кражба на цветни метали. Част от ДНК експертизите са готови и дават наличие на ДНК материал по дрехите му от жертвата и от него, както и от него върху трупа на жертвата", уточни Маринов.
Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че мъжът е напуснал България на 7 октомври около 14 часа през ГКПП-Дунав мост - ден след убийството на 30-годишната жена. Задочно пред служебен адвокат на задържания са повдигнати две обвинения - за изнасилване, което представлява особено тежък случай, за което законът предвижда от 10 до 20 г. затвор, и за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, за което може да бъде осъден на 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Цацаров заяви, че до момента не могат да твърдят, че убийството е свързано с професионалната дейност на журналистката, но разследването продължава. Смята се, че става дума за абсолютно спонтанно престъпление, като целта е било сексуално посегателство. Главният прокурор уточни, че мъжът, който е тренирал бокс, е нанесъл множество удари на Маринова, като й е счупил носа и й нанесъл две черепно-мозъчни травми, които са причина за смъртта й в комбинация със задушаване. Той подчерта, че действията на Красимиров са били изключително брутални и извратени. Установено е, че часове преди насилието и убийството мъжът е употребил голямо количество алкохол. В дома му са намерени и вещи на журналистката.

Предстои процедура пред германски съд, по която убиецът да бъде екстрадиран в България.

"Лично отправям искрена благодарност към вътрешния министър за изключителния професионализъм и начина, по който беше организирана работата", каза още Цацаров, с което задочно за пореден път отвърна на критиките на президента Румен Радев към Маринов.

Премиерът Бойко Борисов, който говори последен, също изказа съболезнования на близките и благодари на Института по психология на МВР. Той потвърди обещанието си за заделените средства за Института по криминалистика, за да бъде осъвременен.

"Бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология, за да извадим ДНК-то. Искам да се обърна към вас, като разследващи журналисти и натиска, който бе приложен към държавните органи през тези няколко дни. Въпреки че в неделя ви помолих да изчакате няколко дни, знаете че всяко прибързано изговаряне от прокуратурата, МВР или от мен, когато съм подложен под натиск, може да предизвика укриване на вещи, извършител и днес нямаше какво да си говорим", заяви Борисов, който изрази недоволство от спекулациите по случая.

Той благодари на трите федерални провинции, които са се включили в задържането на заподозрения в Германия, като уточни, че Красимиров е сменял адресите си на тяхната територия.

Припомняме, че вчера бе задържан заподозрян румънец, който води скитнически живот в Русе. Часове след като е разпитан той бе освободен.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети