Манолова: Всички предложения за реформа за извадени от Закона за хората с увреждания

DenNews.bg
01.10.2018
размер на текста:

Проектът на Закон за хората с увреждания е осакатен, от него са извадени всички предложения за реформа, заяви пред журналисти омбудсманът Мая Манолова. Тя допълни, че е редно и честно социалният министър да каже кое го е накарало да осакати закона и да си понесе отговорността.
На 28 септември приключи общественото обсъждане по законопроекта.
В резултат на постъпили предложения и забележки от различни министерства и организации, социалният министър си е позволил да извади от проекта всички основни пунктове, които трасираха реформата в политиките към хората с увреждания, каза Мая Манолова. Тя обясни, че от закона отпада личната помощ, фонд "Достъпна среда и лична мобилност", фонд "Трудова заетост", отпада подкрепената заетост, както и финансирането по проекти на организации на хората с увреждания. Отпадат и бележките за това да се предвидят здравни осигуровки за хората, които отглеждат човек с тежки увреждания. Не се променя нищо по отношение на помощните средства и медицинските изделия. Създаването на нов орган за хората с увреждания се оставя някъде много далеч в бъдещето, допълни Манолова. По думите й това не е една имитация на реформа, а направо подигравка.
Манолова допълни, че се чувства абсолютно демотивирана да участва в каквито и да е общи проекти с Министерството на труда и социалната политика , защото работата по основния закон се е оказала напълно безсмислена. "В момента се чувствам унизена, предполагам, че всички хора, които са работили по него ще с почувстват по същия начин, защото е безсмислено да се работи, когато една от страните, която трябва да е водеща, не си държи на думата", допълни омбудсманът.

По думите на Манолова няма никакво значение дали този закон ще бъде приет или не, единственото, което се променя е малко по-голямата финансова подкрепа за хората с увреждания, което според нея е добре, но е било възможно да се направи и с една поправка в действащия закон. Манолова добави, че няма да участва в тази лъжа , в която се казва на хората с увреждания и на обществото, че се прави реформа, а всъщност не се прави нищо.
Законопроектът днес ще се обсъжда на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети