С възстановка на посрещането на ген. Орлински ще отбележим 140 г. от освобождението на Дупница

DenNews.bg
09.01.2018
размер на текста:

С възстановка на историческите събития ще отбележим тази година освобождението на Дупница от турско робство. Честването ще се проведе на 14 януари, когато се навършват 140 г. от освобождението на града.
Посрещането на майор Орлински и войниците му от местното население ще бъде пресъздадено изцяло по спомените на Никола Лазарков, който е описал подробно този ден. "Повече от два месеца се работи по идеята и аз благодаря на всички, които се отзоваха да реализираме това намерение. Много сериозно предизвикателство, но десетки участват в организацията. Идеята е да това да стане традиция, защото тази дата е една от най-паметните в историята на Дупница. Моят апел към всички наши съграждани е да излязат и да се включат в шествието на свободата, така както е било през онзи мразовит януарски ден", призова кметът на община Дупница Методи Чимев.
Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи от онова време точно в 11 часа. Начело ще бъдат всички свещеници от общината, като в този час, както и през 1878 година, всички църковни камбани ще започнат да бият, обявявайки освобождението на града. По спомените на Лазарков, освободителите ще бъдат посрещнати с автентичните за региона музикални инструменти. Цялата среща, диалогът между свещеника и майор Орлински, които са подробно описани от историка, ще бъдат пресъздадени напълно. Шествието на свободата, такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани. В 11,45 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински, след което ще се продължи по ул. "Орлинска", после по "Николаевска" до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката. В 13 часа ще бъде отслужен тържествен молебен, след което ще се продължи на същото място с народно веселие с участието на всички танцови формации и ансамбли.
"Призовавам всички, които живеят по маршрута, по който ще мине шествието, да закачат родния трибагреник да се вее. Нека 14 януари 1878 година да оживее и отпразнуваме заедно освобождението на града ни", отбеляза още Чимев.
Шествието започва от светофарното кръстовище на Рибарника, ще продължи по "Орлинска", после по "Николаевска" (откъм Тихия кът), оттам по търговската улица и завършва при Дом на техниката.
В 14 часа, същият ден в заседателната зала на Община Дупница ще има лекция и демонстрация на оръжия от Руско-турската война.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети