Операция прибра на топло 200 италиански мафиоти, конфискувани са активи за 50 млн. евро

DenNews.bg
09.01.2018
размер на текста:

Близо 200 членове на една от водещите италиански мафиотски организации бяха арестувани при операция в Италия и Германия.
При операцията е разбит голям клан на калабрийската мафия "Ндрангета". Операцията е извършена съвместно с германските сили за сигурност.
Според полицията мафиотските фамилии Фарао и Маринкола са се внедрили в бизнес дейности в Италия и Германия, в частност в сферата на виното, храните, събирането на отпадъци и погребалните услуги.
Органите на реда заявиха, че редица обществени служители са заподозрени в корупция.
Конфискувани са били активи на стойност около 50 милиона евро.
Калабрийското сдружение от мафиотски тип, наричано иронично "Ндрангета АД", има специфична структура, в която организационната единица се нарича ндрина и представлява клан на семейна основа. Начело на всяка ндрина стои "капобастуни" - диалектна форма на "капобастоне", която в буквален превод от италиански означава "главатар на тоягата".
В специален доклад на Националната дирекция "Антимафия" (НДА) се отбелязва, че за разлика от сицилианската "Коза ностра", която възприе стратегията на "подмолна дейност", "Ндрангета" се изявява открито, разширява се в национален и международен мащаб със съзнанието, че е по-силна и с тенденцията да утвърждава с невероятна арогантност собственото си превъзходство.
Според доклад от 2014 г. "Нрангета" има прогнозиран годишен оборот от 53 милиарда евро. Този я нарежда нарежда на пето място в икономиката на Италия. " "Ндрангета" отстъпва по "фактуриран" оборот само на ЕНИ (Националната компания за природни горива), на ЕНЕЛ (Националната компания за електрическа енергия), на холдинга "Ексор", чрез който фамилиите Анели и Нази контролират ФКА (Фиат Крайслер автомобили), както и на застрахователния и финансово-брокерски гигант "Дженерали". Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети