Откриха обновената желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул

DenNews.bg
07.01.2018
размер на текста:

След 7 годишна реставрация, днес бе открита обновената желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул "Вълнението ни е още по-голямо защото в този ден имаме възможност да видим този свят дом обновен, постигнат при доброплодното сътрудничество между нашите две страни", заяви българският патриарх Неофит в словото си в храма.

Той благодари на патриарх Вартоломей за опазването на българските светини, намиращи се под неговата юрисдикция.

"Прекланяме се пред дългогодишния самоотвержен труд на всички реставратори и строители, допринесли за укрепването на този свят храм. Всички те са в мислите ни и молитвите ни, защото тяхното дело е свято", добави Неофит.

"Честит и благословен празник. Честито обновление на храма "Св Стефан". За много и благословени години", заключи Патриархът.

Премиерът Борисов подари на църквата обковано Евангелие, което се чете по време на всяко богослужение.

"За нас е голяма удоволствие да посрещнем премиера Борисов и делегацията в църквата "Св. Стефан". Това заяви Бинали Йълдъръм - министър - председател на Турция по време на официалното откриване на "Желязната църква" "Св. Стефан" в Истанбул

"Като реставрирахме тази църква, ние я отворихме за нашите граждани християни и изпълнихме една договорка и това е пример за толерантност", отбеляза още той.

"Истанбул показва, че в нашата страна има граждани от различни религии и за да могат да изпълняват своите религии и да живеят в мир, нашето правителство полага усилия", категоричен беше Йълдъръм.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи реч-послание за толерантност след откриването на "Желязната църква" "Св. Стефан" в Истанбул.

"Самото откриване в този момент, когато България председателства ЕС, е важно послание към международната общност. С това се казва, че различните религии и култури живеят заедно и това показваме на целия свят", заяви турският президент.

"Скъпи приятелю, премиер Бойко Борисов", се обърна той към премиера и благодари за присъствието му.

"Църквата е храм на българската общност, но е и пример за красотата на Истанбул", добави Ердоган.

"Вие сте свободни да изпълняване своите религиозни задължения и ние ще ви защитаваме. Това е било посланието на нашите деди към народите, които са завладявани", отбеляза турският президент.

Той посочи и че в Турция има храмове, джамии, синагоги. 

"Разбрах, че в София се реставрира единствената джамия отворена за молитви. Тя има 450-годишна история. Надявам се да открием заедно с вас реставрацията на тази джамия."

Ердоган добави, че в България тези културно-исторически обекти също имат нужда от реставрация, и могат да се реставрират заедно.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети