С металотърсач търсиха Богоявленския кръст в Овчарци

16-годишният гимназист Валентин Димитров извади кръста в Сапарева баня

DenNews.bg
06.01.2018
размер на текста:

С металотърсач се наложи да бъде търсен Богоявленския кръст в Овчарци, след като 22-мата смелчаци, хвърлили се във водите на реката не успяха да намерят светинята над час и 15 минути. Въоръжен със металотърсач и слушалки жител на селото се притече на помощ и обходи цялото корито на реката в участъка на ритуала, а след като засече мястото се отдръпна. Преди това с развят трибагреник мъжете, облечени в носии, извиха хоро в реката, начело на което бе малък юнак.

Суетенето до изваждането на кръста не помрачи празничното настроение в Овчарци.

Най-бързо реагира 25-годишният Горан Лазов, който най-сетне успя да вдигне кръста над главата си.

В Сапарева баня кръста извади Валентин Димитров.


16-годишният Валентин Димитров извади тази година Богоявленския кръст в Сапарева баня. Момчето е ученик в дупнишката гимназия "Христо Ботев" и за първа година участва в свещения ритуал. С още десетина свои съграждани, той се хвърли в студените води на река Валявица, за да хване Богоявленския кръст. След изваждането на кръста, Валентин Димитров честити празника на всички и пожела здраве и много успехи през новата 2018 година.
Празникът и хубавото време събраха на едно място стотици жители и гости на курортната община. Водосвет за здраве и берекет, отслужи отец Димитър. Той хвърли и кръста в студените води на река Валявица.
За втора поредна година в Сапарева баня на Йордановден кръстът се хвърля в течаща вода, както повеляват традициите. Обичаят бе възобновен по настояване на кмета на общината Калин Гелев.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети