Тази нощ небето се отваря, наречете вода, за да ви дари със целебната си и живителна сила

DenNews.bg
05.01.2018
размер на текста:

Ако водата замръзне или хване скреж, през годината ще бъдете здрави.

Според народните вярвания в нощта срещу Йордановден небето се отваря и всеки човек с чисто сърце може да отправи молитва към Бог. Смята се, че на този ден приключва периодът на 12-те свещени дни - периодът на космически хаос, когато демонични сили бродят по Земята. В християнския смисъл това са "некръстените" дни, в които новороденият Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене. Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо ще се сбъдне. Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг, за да се пречистят и потекат отново.
Нощта се нарича Водици или Водокръщи. Празникът е свързан в очистителната, целебна и магическа сила на водата, нейната способност да „помни” и преклонението на хората пред животворящата й същност. Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва да „чува“ и да сбъдва!


Какво се прави в нощта на 5-ти срещу 6-ти януари


Когато се здрачи достатъчно навън на 5 януари вечерта, се налива вода в котле. Ако вкъщи няма такова, може да се използва чаша или малка тенджерка. Желателно е избраният съд да не е пластмасов. Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Хващате съда с две ръце и притихвате малко с водата. Оставете я да ви усети. Подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас. Постойте още малко така, а след това се приберете вкъщи. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти. Точно преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава силата й става най-голяма. Отново хванете съда с две ръце. Помислите кое е най-голямото ви желание и го изречете на глас пред водата. Притихнете и постойте с нея. Опитайте се да си представите как ще изглежда животът ви, когато точно това желание бъде изпълнено. Опитайте се „да видите“ тази картина във вашата вода. И отново на глас кажете най-старото и силно наричане: "Реченото ми да бъде сторено!" После покрийте водата с чиста кърпа (по възможност бяла) и се приберете. Когато се събудите сутринта на 6 януари, първо идете при водата си. Измийте си очите с нея и с много обич отпийте няколко пъти. После склонете чело пред водата и й благодарете. След това я приберете. Можете да я изпиете цялата или да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете. Това е наречена вода и тя ще носи енергията на желанието ви. Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството вяра, изпълваща душата ви.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети