Днес отбелязваме 74 г. от бомбардировките над Дупница, отнели живота на 59 души

DenNews.bg
04.01.2018
размер на текста:

С поднасяне на венци и цветя ще почетем жертвите на бомбардировките над Дупница, отнели живота на 59 души.
Годишнината от трагичният 4-и януари 1944 г. ще бъде отбелязана в 10:30 часа пред паметната плоча при Дома на техниката.
Преди точно 74 г. над 150 бомби се изсипват над Дупница от самолети на съюзническите сили – ВВС на Великобритания и ВСС на САЩ.
Бомбардировките отнемат живота на 59 дупничани, стотици са ранени, много остават инвалиди. Разрушени са 40 сгради, като основните цели, подобно и при ударите в София, са обществени сгради и частни домове.
Основната версия е, че Дупница е ударена, след като заради гъста мъгла самолетите губят ориентация и се отклоняват от целта си – българската столица.
Най-пострадалите при въздушните удари градове освен София са Дупница, Пловдив, Карлово, Враца, Скопие и Ниш.
България е подложена на бомбардировки по време на Втората световна война като съюзник на Германия, въпреки че не участва в бойни действия. Решението за нанасяне на въздушни удари над страната ни е взето от комитет под председателстването на тогавашния британски премиер Уинстън Чърчил. Великобритания е и първата държава обявила война на Царство България, а целта на бомбардировките е да се постигне капитулацията на България. Поразените цели обаче не са военни или стратегически обекти, а обществени сгради – болници, училища, читалища, библиотеки... разрушени са Александровскса болница, Софийския университет, катедралата „Св. Ал. Невски”, сиропиталището „Цар Борис”, Художествената академия, Духовна академия, Софийска митрополия, редица църкви, сред които най-старата сграда в София –ротондата „Св. Георги”.

В Дупница в развалини се свличат тютюнев склад, централната банка, училище „Евлоги Георгиев”, редица частни домове.

На 4 януари 1944 г. след бомбардировките над Дупница с бордови картечници са обстрелвани Кочериново и теснолинейката за Рилския манастир, като са ранени двама души.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети